Sila vody. To je Rheinfall

Švajčiarsko nie je len krajinou zasnežených Álp a lyžiarskych svahov, ale aj unikátnych výhľadov. Napríklad na mohutné Rýnske vodopády.

04.12.2021 15:00
debata
Video

Rheinfall, Rýnske vodopády, sú najväčšie a najmohutnejšie vodopády v Európe. Široké 150 metrov, vysoké 23 metrov. Ležia v blízkosti hraníc s Nemeckom a delia sa o ne kantóny Zürich a Schaffhausen. Najväčší prietok dosiahli v roku 1965, kedy za sekundu pretieklo až 1 250 000 litrov vody. A to už je sila! Vodopády každoročne navštívi vyše milióna turistov a patria k najfotografo­vanejším miestam Švajčiarska. Pre návštevníkov sú najatraktívnejšie najmä 1. augusta, kedy sa pri oslavách vzniku Švajčiarskej konfederácie zahaľujú do farieb ohňostroja.

Island, sopka Čítajte viac Sopka na Islande chrlí lávu nepretržite už takmer pol roka

Vodopád sa vyformoval asi pred 15-tisícmi rokmi. Písomné zmienky o Rýnskych vodopádoch pochádzajú z 11. storočia. Po ich ľavej strane bol v tom čase spustený malý mlyn, pričom neskôr k nemu pribudli kováčske a brúsne dielne. Od začiatku 19. storočia sa tesne nad vodopádmi nachádzali dve priehrady, ktoré cez vstupy do kanálov napájali potrebnú vodu do kolies mlyna a železiarní. Postupom času mlyny vystriedala vodná elektráreň, ktorá však prietok vody prakticky neovplyvňuje. V okolí vodopádu už stáročia stojí zámok Laufen. Výhľady z jeho vyhliadkových plošín sú neopakovateľné. Vstup stojí päť švajčiarských frankov. Na druhej strane rieky je zámok Wörth. Z oboch sa vydávaju loďky spolu s turistami do blízkosti padajúcej vody a na kamenný špic v strede vodopádov. Krásnu atmosféru okolia dopĺňa funkčný železničný most nad vodopádmi. Trať pokračuje cez tunel pod zámkom Laufen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Európa #vodopády #Švajčiarko #Rýnske vodopády