Prichádzajú veľké zmeny: Päť superveľmocí, ktoré budú vládnuť svetu v roku 2050

O 30 rokov budú najväčšie svetové ekonomiky tie, ktoré sa dnes ešte len rozvíjajú a prekonajú súčasných hegemónov, ako sú USA, Japonsko či Nemecko.

30.11.2021 07:00
debata (36)

Brexit, koronavírus a obchodné konflikty môžu spôsobovať hospodárske problémy, ale napriek bezprostredným výzvam sa očakáva, že svetové hospodárstvo bude v nasledujúcich desaťročiach rásť rýchlym tempom, píše BBC.

Do roku 2050 sa predpokladá, že globálny trh zdvojnásobí svoju súčasnú veľkosť, aj keď OSN predpovedá, že svetová populácia porastie len o miernych 26 %.

Tento rast so sebou prinesie množstvo zmien. Aj keď môže byť náročné predpovedať, ako presne sa bude budúcnosť vyvíjať, väčšina ekonómov sa zhoduje na jednej veci: dnešné rozvíjajúce sa trhy budú zajtrajšími ekonomickými veľmocami.

Podľa správy The World in 2050 medzinárodnej spoločnosti PwC poskytujúcej profesionálne služby bude za 30 rokov šesť zo siedmich najväčších ekonomík sveta tými, ktoré sú súčasnými rozvíjajúcimi sa ekonomikami, pričom prekonajú USA (pokles z 2. na 3.), Japonsko (pokles zo 4. na 8.) a Nemecko (pokles z 5. na 9.).

Aj relatívne menšie ekonomiky, ako sú Vietnam, Filipíny a Nigéria v nasledujúcich troch desaťročiach zaznamenajú obrovské skoky.

Tu je nový rebríček superveľmocí, ktoré o 30 rokov pravdepodobne ovládnu svet:

  1. Čína
  2. India
  3. USA
  4. Indonézia
  5. Brazília

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #veľmoci