Top 10 najšťastnejších krajín: Boduje Európa, na 10. mieste náš sused

Čo robí z krajiny šťastné miesto na život? A ako sa tie šťastné odlišujú od tých, kde žijú smutnejší a deprimovanejší ľudia? Je to prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, dlhý život, finančná stabilita, sloboda, sociálne väzby alebo kombinácia všetkého? A ako sa postupujete pri hodnotení "šťastia", ktoré je vlastne nemožné vyčísliť a ohodnotiť?

12.11.2021 07:00
šťastná žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Úlohu, vyjadriť šťastie v číslach, si dala Svetová správa o šťastí, ktorá už 9 rokov prináša rebríček najšťastnejších krajín sveta, píše Travel and Leisure. Správa sa opiera o širokú škálu údajov s cieľom určiť, ako sa každá krajina na svete umiestní, pokiaľ ide o šťastie alebo „priemerné národné hodnotenia života“.

Okrem zohľadnenia zvyčajných kritérií prihliadal tím, ktorý zostavoval správu, tento rok aj na dopady pandémie COVIDu-19 na kvalitu života ľudí, pričom zvážil všetko od duševného zdravia a sociálnych interakcií až po istotu zamestnania a reakciu vlády na pandémiu.

Zistenia tímu autorov poukázali na krajiny, ktoré nielenže ponúkajú svojim obyvateľom šťastný a vysoko kvalitný život, ale poskytujú občanom aj blahobyt počas búrlivej éry COVIDu-19.

Fínsko

Fínsko má síce chladné, tmavé zimy, ale severský životný štýl jednoznačne vyhovuje jeho občanom, ktorí sú zo všetkých ľudí na planéte najšťastnejší. A to už tretí rok po sebe v hodnotení Svetovej správy o šťastí. Pritom v roku 2017 bola krajina na piatom mieste.

Fínsko získalo skóre 7,889 bodov a môže ísť vzorom iným národom, pokiaľ ide o faktory ako sociálna podpora, priemerná dĺžka života v dobrom zdraví, sloboda, vnímanie korupcie.

Fínsko ako krajina ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom prístup k jazerám, rozľahlú divočinu s národnými parkmi a lyžiarskymi strediskami a ikonickú oblasť Laponska – domov sobov a polárnej žiary a Santa Clausa.

Kostol sv. Kríža, ktorý stojí v centre mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
Kostol sv. Kríža, Fínsko, Rauma, Kostol sv. Kríža, ktorý stojí v centre mesta Rauma.

Island

Tento severský ostrovný štát milujú cestovatelia pre jeho dramatickú krajinu plnú horúcich prameňov, sopiek, gejzírov a úžasných pobrežných vodopádov.

Island je v posledných rokoch obľúbenou destináciou medzi turistami, no tí, ktorí tu žijú celoročne, si užívajú kvalitu života, ktorá ich radí na druhé miesto v Správe o šťastí vo svete (v roku 2020 sa posunuli zo štvrtého miesta).

Dánsko

Táto krajina s mnohými ostrovmi, ikonickým prístavom Nyhavn a krásnym hlavným mestom Kodaň premosťuje priepasť medzi škandinávskymi krajinami Nórskom a Švédskom a pevninskou Európou.

Dánsko kleslo z druhého miesta v roku 2020 na tretie v tomto roku, ale už dlhé obdobie zostáva stabilne na svojom mieste v rámci prvej päťky najšťastnejších krajín sveta.

Švajčiarsko

Malý národ, ktorý sa nachádza medzi Francúzskom, Nemeckom, Rakúskom a Talianskom, žije v nádhernom prostredí uprostred jedných z najkrajších hôr sveta. Švajčiarsko domovom malebných alpských dedín, krásnych jazier, lyžiarskych stredísk, turistických chodníkov a svetovo presláveného hodinárskeho a čokoládového priemyslu.

Okrem iných faktorov sa krajina môže pochváliť stabilným vysokým HDP, ktorý svojim obyvateľom ponúka finančnú istotu.

Zasnežené strechy domov vo švajčiarskom Berne. Foto: TASR, AP
sneh v Európe Zasnežené strechy domov vo švajčiarskom Berne.

Holandsko

Tento európsky národ sa nachádza na severozápadnom pobreží kontinentu. Hlavné mesto Amsterdam, obľúbené medzi turistami, je známe svojimi kanálmi, ulicami ideálnymi pre cyklistov, múzeami a domom, v ktorom sa Anna Franková ukrývala počas druhej svetovej vojny.

Okrem toho, že krajina každoročne priťahuje impozantný počet návštevníkov, je domovom veľmi šťastných obyvateľov, vďaka čomu je na piatom mieste v Správe o svetovom šťastí za rok 2021.

Švédsko

K ostatným škandinávskym národom s vysokým hodnotením šťastia sa pripája Švédsko, krajina bohatá na pobrežné ostrovy, zaľadnené hory a rozsiahle lesy a jazerá.

Švédska populácia je najhustejšia v hlavnom meste Štokholm a veľkých mestách Göteborg a Malmö a vďaka tomu je rozsiahla krajina takmer panensky nedotknutá, ponúka nádherný a nerušený pobyt v prírode. Okrem toho má Švédsko vysokú priemernú dĺžku života, silnú sociálnu podporu a slobodu života.

Nemecko

Nemecko sa vyšplhalo zo 17. miesta v roku 2020 na siedme v roku 2021, čím sa krajina dostala do top 10. Relatívne veľká európska krajina má spoločné hranice s niekoľkými ďalšími krajinami, ktoré dostali v Svetovej správe o šťastí vysoké hodnotenie – Dánsko, Švajčiarsko a Holandsko.

Okrem toho, že Nemecko poskytuje svojim obyvateľom šťastný život, je známe aj svojím umením a hlavným mestom Berlín bohatým na nočný život, ako aj každoročným Oktoberfestom v Mníchove.

Nórsko

Nórsko sa v roku 2021 umiestnilo na ôsmom mieste, čo je pre túto krajinu mierny pokles z piateho miesta v roku 2020 a tretieho miesta v roku 2019. Severská krajina si však stále udržiava vysoké pozície.

Pobrežný štát, ktorý hraničí so Švédskom, je známy ako krajina Vikingov. Príroda je typická svojimi magickými fjordami, horami a obrovskými ľadovcami.

Lode na nórskych Lofotách. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Nórsko, Lofoty, lode Lode na nórskych Lofotách.

Nový Zéland

Deviate miesto je pôsobivejšie, ak si uvedomíme, že ide o jediný mimoeurópsky štát, ktorý sa dostal do zoznamu 10 najlepších.

Ostrovná krajina v Oceánii sa skladá z dvoch hlavných „kusov“ zeme: Severného ostrova a Južného ostrova a viac ako 700 menších ostrovov.

Krajina mierne klesla z čísla osem v roku 2020, ale rok čo rok zostáva silným konkurentom ostatnými krajinám na poli šťastia, a to vďaka svojmu silnému systému sociálnej podpory a nízkym pocitom dystopie (okrem iných faktorov).

Rakúsko

Do top 10 rebríčka World Happiness Report za rok 2021 uzatvára slovenský západný sused. Krajina je známa svojimi krásnymi horami, skvelými lyžiarskymi možnosťami a – Viedňou, mestom umenia, hudby, histórie, architektúry…

Okrem krásnej krajiny, športu a umenia má Rakúsko dobré hodnotenie aj pokiaľ ide o ďalšie faktory ako štedrosť, vysoké HDP a dlhá priemerná dĺžka života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #šťastie