Odvaha? Risk? V neistých časoch korony sa spúšťa nová vlaková trasa

Boom európskej železničnej dopravy pokračuje. Španielsko plánuje spustiť vysokorýchlostné vlaky medzi Londýnom a Parížom. Španielska národná železničná spoločnosť Renfe tvrdí, že plánuje prevádzku s vlastnými vlakmi, na začiatok s minimálne siedmimi.

13.11.2021 07:00
debata

„V druhej fáze by sa služba mohla rozšíriť aj do ďalších francúzskych a medzinárodných destinácií,“ uviedla podľa Euro News spoločnosť.

Renfe uviedla, že jej vstupu na trh pomôže Eurotunnel. Firma, ktorá je dcérskou spoločnosťou skupiny Getlink, ktorá spravuje tunel pod Lamanšským prielivom, sa podľa Renfe veľmi zaujíma o plány španielskeho dopravcu.

Renfe očakáva, že trasa bude zisková – v roku 2019 cestovalo vlakmi medzi Londýnom a Parížom deväť miliónov cestujúcich.

Tento krok z Renfe urobí priameho konkurenta Eurostaru, ktorý prevádzkuje vlaky medzi týmito dvoma hlavnými mestami od roku 1994.

Eurostaru sa však počas obmedzení cestovania v čase pandémie COVIDu-19 darí menej. Po mesiacoch špekulácií ich v máji tohto roku zachránila finančná pomoc.

Rozhodnutie spoločnosti Renfe prichádza v čase, keď francúzsky štátny železničný operátor SNCF vstupuje na španielsky trh a na jar slávnostne otvára nízkonákladovú linku Ouigo medzi Madridom a Barcelonou. Francúzska skupina investovala do svojho španielskeho podnikania približne 600 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak