Okolie priehrady v Levoči dostáva novú podobu za viac ako 1,7 milióna eur

Práce na revitalizácii okolia priehrady v Levoči pokračujú aj počas jesenných mesiacov. S rekonštrukciou za viac ako 1,7 milióna eur sa začalo v marci tohto roka, prispieť má k rozvoju turizmu v lokalite, ale aj ochrane ojedinelého žabieho ohniska v okrese.

12.11.2021 09:00
debata

Ako informovala Ľubomíra Čujová z Mestského úradu v Levoči, za uplynulé obdobie sa podarilo zrealizovať inžinierske siete, čističku odpadových vôd, prechody pre migráciu žiab, ale aj združený pás pre cyklistov a chodcov. Rovnako pribudli aj podkladové vrstvy komunikácií a chodníkov.

Areál pri vodnej nádrži v Levočskej Doline sa nachádza tri kilometre od centra mesta, poriadne využívaný nebol niekoľko rokov. Súčasné objekty tam chátrali, chýbali chodníky aj vybavenosť. Od marca dostáva areál postupne novú podobu, pričom zmluvný termín dokončenia stavby bol stanovený na marec budúceho roka.

„Plynule sa pokračuje v rekonštrukcii domu prírody, realizujú sa prístrešky, pódium, sklad dreva, infocentrum, multifunkčné ihrisko a mólo,“ priblížila Čujová. Pandémia ochorenia COVID-19 však podľa jej slov spôsobila problémy aj na tejto stavbe.

„Z dôvodu nedostatku stavebných materiálov na slovenskom trhu sa omeškali dodávky, čo malo negatívny vplyv na harmonogram stavebných prác,“ dodala.

Cieľom projektu je revitalizácia vodnej nádrže a jej okolia, ktorá spočíva v rekonštrukcii súčasných, no hlavne výstavby nových zariadení. Okolo priehrady bude viesť nový náučný chodník s dĺžkou 1 175 metrov, prezentovať bude život tamojších žiab.

Pred vstupom do areálu by malo vzniknúť aj parkovisko a pri vstupe do areálu vybudujú informačné centrum. Areálovú hlavnú trasu pre peších bude lemovať novovysadená stromová alej. Súčasťou nového móla bude aj vyhliadková veža. Väčšie využitie bude mať aj súčasný dom prírody. Poslúži ako prírodovedná expozícia s učebňami.

Pre rozsah a náročnosť stavebných prác bol celý areál uzatvorený, domáci, ale aj návštevníci Levoče tak dočasne nemôžu využívať okolie nádrže na oddych.

Financie na projekt Vodná nádrž Levoča – revitalizácia prírodno-ekologického centra Žabia cesta získala samospráva v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A-Poľsko-Slovensko 2014–2020. Mesto Levoča ho realizuje v spolupráci s poľským mestom Starý Sacz. Z vlastných zdrojov zainvestuje 97-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #priehrada #Levoča