Tri dokonalé výlety na jeseň: Tieto zvládnete aj s deťmi

Jeseň je ako stvorená na výlety a túry. Nie je príliš horúco, výhľady sú však stále nádherné, často aj čarovnejšie, keď sa príroda zahalí do farieb.

17.11.2021 07:00
debata

Súľovské skaly

Nádherné útvary medzi Považskou Bystricou a Žilinou, asi 10 kilometrov južne od Bytče, sú obľúbenou turistickou destináciou.

Celým územím vás prevedie značený náučný chodník, najpopulárnejšia trasa, pôvodne z roku 1975. Je dlhý 7,5 kilometra a má 16 zastávok, ktoré sú doplnené sedemnástimi informačnými tabuľami.

Na trase sa nachádzajú aj zaujímavosti ako Gotická brána, niekoľko úchvatných vyhliadok do blízkych dolín a tiež zrúcanina Súľovského hradu.

Strmšie miesta sú zabezpečené rebríkmi, kovovými kruhmi a na horné vyhliadky hradu treba preliezť cez kamenné okno.

Prechádzka chodníkom nie je príliš náročná, takže ju zvládnu aj „sviatoční“ turisti a rodiny s deťmi.

Chočské vrchy

Masív medzi Oravou a Liptovom tvoria horami oddelené hlboké údolia – o výhľady teda núdza nebude. Bralá a krasové útvary spolu s dolinami tvoria magický celok, ktorému kraľuje slávny pyramídový obor, Choč.

Obľúbená je aj Kvačianska dolina s pôsobivým skalným útvarom Jánošíkova hlava a malebnými Mlynmi Oblazy. Mnoho turistov smeruje do hlbokej rokľovitej krasovej Prosieckej doliny.

Peši je najprístupnejšia z obce Prosiek alebo aj z obcí Huty či Kvačany. Vstup do doliny tvorí impozantná Kamenná brána. Dolinu zvládnu aj netrénovaní návštevníci.

Ak budete mať chuť na trocha histórie, zamierte k hradom. V Chočských vrchoch máte na výber z viacerých – Likava, Liptovský, Oravský. Nájdete tu aj Múzeum oravskej dediny, Vlkolínec, Havránok.

Pieniny a Dunajec

Pieniny sa rozprestierajú na slovensko-poľskej hranici a sú čarokrásne počas celého roka, aj keď mnohí tu nedajú dopustiť práve na jeseň.

Obľúbeným cieľom v najmenšom národnom parku na Slovensku je Červený kláštor – unikátny historický objekt pod majestátnym vrchom Tri koruny.

Kláštor sa spája s mníchom Cypriánom, ktorý sa preslávil pestovaním liečivých bylín a zostavením herbára.

Najznámejšia rieka Pienin je Dunajec, ktorý medzi skalami vyhĺbil úzku roklinu. Veľmi populárne je jeho splavovanie na pltiach, ktoré tu má 2000-ročnú tradíciu.

Trasa vedie z Červeného Kláštora prielomom Dunajca po štátnu hranicu pri obci Lesnica. Je dlhá 10 kilometrov a zdolať ju trvá od 90 až 120 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pieniny #Liptov #Súľovské skaly