Nový druh turistiky: Rusi húfne lietajú za očkovaním do Chorvátska, dostanú certifikát EÚ

Ruskí občania vo veľkom lietajú do Chorvátska, ktoré im poskytuje bezplatné očkovanie proti Covidu-19 vakcínami certifikovanými v Európskej únii. Záujem ruských občanov o cesty do Záhrebu sa podľa denníka Večernji denník odráža v rozšírenej ponuke leteckých prepravcov aj cestovných kancelárií.

08.11.2021 15:20
chrípka, injekcia, vakcína Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Rusi sa podľa chorvátskeho denníka môžu doma očkovať iba ruskými vakcínami, ktoré im však neumožňujú voľný pohyb po mnohých štátoch EÚ aj sveta.

Chorvátsko im ponúka očkovanie zadarmo, a to prípravkami schválenými Európskou úniou i Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Úplne najobľúbenejší medzi Rusmi je tu očkovací preparát Johnson & Johnson, u ktorého sa podáva iba jedna dávka. Na očkovanie sa nie je potrebné sa vopred objednávať, certifikát dostanú záujemcovia na počkanie.

Denník s odvolaním sa na informácie serveru Croatian Aviation uviedol, že medzi Záhrebom a Moskvou momentálne lietajú už štyri ruské aerolinky. Posledná, Azur Air, začala prevádzku koncom októbra.

Ruský národný prepravca Aeroflot, ktorý na tejto linke lieta trikrát týždenne, kvôli veľkej vyťaženosti nasadil lietadlá s vyššou kapacitou.

Rusi doteraz cestovali za „západnými“ vakcínami predovšetkým do Srbska, pripomína Večernji denník. Chorvátsko však oproti svojmu balkánskemu susedovi získava navrch vďaka možnosti získať európsky certifikát aj vakcínu Johnson & Johnson, pri ktorej nutnosť iba jednej dávky znižuje Rusom cestovné náklady.

Deje sa tak napriek tomu, že pre ruských občanov platí v Chorvátsku vízová povinnosť.

Väčšina záujemcov o očkovanie v Chorvátsku je podľa zistení denníka už očkovaná ruskými vakcínami, ktoré chorvátske úrady na rozdiel od iných krajín EÚ uznávajú a v tomto ohľade tak Rusom pri vstupe do krajiny nerobia žiadne prekážky.

Trend záujmu o očkovanie v Chorvátsku zachytili ruské cestovné kancelárie. Len agentúra Russian Express takto týždenne privezie zhruba 60 Rusov, ktorí sa môžu nechať očkovať v Záhrebe alebo Pule.

Jej spravidla štvordňový „očkovací zájazd“ v cene 36 000 rubľov (asi 435 eur) je spojený aj s prehliadkou pamiatok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Rusi #vakcína #Johnson & Johnson #očkovanie proti covidu