Superboháči ženú planétu do záhuby: Ich vily, lietadlá a jachty nás zaplavujú uhlíkom

Jedno percento najbohatších ľudí sveta je na ceste k tomu, aby malo až 30-krát vyššiu uhlíkovú stopu, než je potrebné na to, aby sa globálne otepľovanie obmedzilo na 1,5 stupňa Celzia. Naopak, emisie najchudobnejších 50 percent populácie klimatické ciele neprevyšujú. S odkazom na výskum dvoch európskych environmentálnych agentúr o tom informuje spravodajský web BBC.

03.12.2021 07:00
diaľnica, autá, doprava, večer, cesta,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

„Zdá sa, že malá elita má bianko šek na znečisťovanie,“ uviedla Naftoke Dabiová z charitatívnej organizácie Oxfam. „Ich príliš veľké emisie poháňajú extrémne počasie po celom svete a ohrozujú medzinárodný cieľ obmedziť globálne otepľovanie,“ dodala.

Oxfam si nechala spracovať štúdiu od Štokholmského inštitútu pre životné prostredie (SEI) a Inštitútu pre európsku environmentálnu politiku (IEEP).

Klimatológovia varujú, že ľudstvo môže do atmosféry vypustiť už len obmedzené množstvo skleníkových plynov, kým sa planéta oteplí o viac ako 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustri­álnou érou.

Najneskôr v roku 2030 by ľudstvo podľa nich malo vypúšťať iba toľko uhlíka, koľko planéta dokáže absorbovať. Ak by tieto emisie boli rozdelené rovnomerne medzi celú dospelú svetovú populáciu, tak by každý človek mohol v roku 2030 každoročne vypúšťať 2,3 tony uhlíka, aby sa otepľovanie udržalo pod hranicou 1,5 stupňa Celzia.

Súkromné ​​lietadlá, superjachty

Superbohatí, z ktorých mnohí majú niekoľko sídiel, súkromné ​​lietadlá a superjachty, majú oveľa väčšiu uhlíkovú stopu ako ostatní.

Nedávna štúdia sa pokúsila zmapovať, ako letecké cestovanie celebrít prispieva k emisiám. Cesty celebrít pritom sledovala cez ich sociálne siete. Emisie niektorých z týchto celebrít podľa záverov prevyšujú tisíc ton ročne.

Horné jedno percento bohatých vo svete ale netvoria iba miliardári, pretože zahŕňa osoby s príjmami prevyšujúcimi 172 000 dolárov (148 000 eur) roč­ne.

Horných 10 % aj opačný pól

Štúdia sa zamerala aj na najbohatších desať percent svetovej populácie, teda osoby s príjmami prevyšujúcimi 55.000 dolárov (47 000 eur).

Najbohatších desať percent obyvateľov sveta bude podľa záverov výskumníkov mať pri súčasnom trende deväťkrát vyššie emisie, než by podľa svojho podielu malo mať.

Príkladom niekoho v horných desiatich percentách sú Curthovci, päťčlenná rodina žijúca na predmestí Toleda v americkom štáte Ohio. Traci Curthová, jej manžel a ich násťročná dcéra jazdia autom. Keď doma nekúria, používajú klimatizáciu. Rodina má tiež mrazničku plnú kuracích pŕs a mletého hovädzieho. Mäso jedia zhruba štyrikrát až päťkrát do týždňa. „Povedala by som, že to je v amerických rodinách celkom normálne,“ poznamenala Traci.

Učiteľ angličtiny Togonin Severin Togo z Kati v západoafrickom Mali žije odlišne. Rovnako ako 80 percent svetovej populácie nevlastní auto, na cestu do práce využíva moped. „Berie sa to tak, že autá sú pre bohatých,“ poznamenal. Nedávno prestal jesť mäso, predtým ho ale jedol len dvakrát až trikrát týždenne. Nikdy neletel lietadlom, rovnako ako 90 percent ľudí vo svete. Má však obavy ohľadom emisií spôsobených pálením odpadov v jeho meste, kde systém nakladania s odpadmi nefunguje.

Zákaz či vysoké zdanenie luxusných položiek

Správa Oxfam uvádza, že 40 percent populácie so strednými príjmami robí pre obmedzenie emisií najviac. Uhlíková stopa sa výrazne zvýšila v rokoch 1990 až 2015, ale predpokladá sa, že sa zníži vďaka zmenám, ktoré vlády zaviedli v doprave a energetike od parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Vlády sveta však na ochranu klímy musia urobiť viac, tvrdí Dabiová. Vyzvala pritom na zákaz či vysoké zdanenie luxusných položiek spájaných s vysokými emisiami, spomenula pritom vesmírnu turistiku, megasídla či vozidlá SUV.

„Musia sa zamerať na emisie najbohatších, pretože práve táto skupina nesie veľkú zodpovednosť za klimatickú krízu, na ktorú najviac doplácajú tí najchudobnejší,“ poznamenala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #klimatická zmena #uhlíková stopa