Francúzi si zmenili vlajku a ani ste si to nevšimli

Elyzejský palác už rok používa trochu zmenenú francúzsku vlajku. Modré pole je v námorníckom odtieni namiesto pôvodného svetlejšieho. Upozornila na to francúzska stanica Europe 1, podľa ktorej o zmene rozhodol vlani v júli prezident Emmanuel Macron.

18.11.2021 08:00
poľsko krakow macron Foto: ,
Na snímke je francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ilustračné foto.
debata (2)

Dôvodov je podľa šéfa politického vysielania Europe 1 Louisa de Raguenela niekoľko. Jednak je to dôvod estetický – námorná modrá je elegantnejšia -, ale najmä historický.

Prezident a jeho okolie sa rozhodli obnoviť francúzsku vlajku z roku 1793 z obdobia Národného konventu. „Ide o politickú vec, o obnovu symbolu francúzskej revolúcie,“ uvádza Europe 1.

V Elyzejskom paláci zmene predchádzala debata, v ktorej niektorí hovorili, že nová podoba je škaredá, a druhí naopak ocenili, že znovu vidia vlajku tak, ako ju vídali v detstve, pred nástupom prezidenta Giscarda d'Estaing.

Hojne sa poukazovalo na to, že nový odtieň neladí s odtieňom vlajky Európskej únie a že zmena prichádza krátko pred začatím francúzskeho predsedníctva únii v januári budúceho roka. Všetci však prisahajú, že nejde o antiúnijné gesto.

Vo Francúzsku sa používali mnoho rokov vlajky s oboma odtieňmi modrej, pričom námorníctvo a mnoho inštitúcií dávalo prednosť tej s námornou modrou. Prezident Giscard d'Estaing roku 1976 zaviedol na trikolóre modrú svetlejšiu, aby ladila s európskou vlajkou, pretože obe – európska a francúzska – často visia na európskych fórach vedľa seba.

Elyzejský palác svoje rozhodnutie týkajúce sa odtieňa modrého pruhu na vlajke oficiálne nevyhlásil ani nevydal žiadne pokyny inštitúciám, aby sa prispôsobili.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vlajka #farby #Elyzejský palác