Program Živé chodníky pomohol v tomto roku šiestim lokalitám

Grantový program Živé chodníky, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis, pomohol v tomto roku šiestim lokalitám. Celkovo bolo na projekty tento rok prerozdelených 10.100 eur. Informovala o tom Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis.

23.11.2021 11:00
debata

Slovenský cykloklub (SCK) Bicyglo Trnava obnovil značenie cykloturistických trás v okolí Boleráza a Horných Orešian. Osadili stôl s lavicami, tabuľu pre malých cyklistov a vzdelávací panel o separácii odpadu, približuje Ragalová Hromadová.

Pokračuje, že dobrovoľníci z Klubu slovenských turistov Krupina zvýšili turistickú vybavenosť na turistických a cyklistických trasách v okolí Krupiny. Obnovili tam značenia na 46 kilometroch cykloturistických trás Bzovská Lehôtka – hrad Bzovík, Krupinský okruh a Tvoľ Švábska križovatka. Dobrovoľní turisti osadili cykloturistický mapový infopanel a špeciálnu rampu na lesnej ceste.

Vybudovanie odpočívadiel na trase Náučného chodníka Krasové javy Hôrky a obnova cykloturistického značenia na trase Prielom Muránky zabezpečili zo SCK Slovenský kras, hovorí Ragalová Hromadová. Podotkla, že pribudli štyri nové cyklosmerovníky a osadený bol aj mobiliár.

Ďalej v rámci projektu Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny Nízke Tatry zlepšil a obnovil turistickú infraštruktúru v širšom priestore Hiadeľského sedla. Na sedlo pribudli tri smerovníky a obnovili sa podľa Ragalovej Hromadovej aj značenia na 19 kilometroch turistických trás.

Piatym podporeným projektom bola obnova, čistenie a spriechodnenie turistického chodníka v Národnom parku Poloniny. Na starosti to malo občianske združenie (OZ) Čemerica Stakčín, poznamenala Ragalová Hromadová. Doplnila, že dobrovoľníci zrekonštruovali turistickú útulňu na trase Runina – Ruské sedlo.

OZ KoLesom sa podľa Ragalovej Hromadovej postaralo o nový prístrešok Bulíková na východiskovom mieste Laskomerských trailov v blízkosti Banskej Bystrice. Dobrovoľníci sa tiež pustili do značenia na cykloturistickej trase Podlavice Riečanské sedlo v dĺžke sedem kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekopolis