Relax pri mori bez rúšok a COVID testov? V európskej krajine s 85 %-nou zaočkovanosťou

Nie je rad ako rad. Často je dlhé čakanie v zástupe ľudí nudné a únavné, ale ak viete, že vás na konci čaká sladká odmena, vydržíte. V radoch pred portugalskými cukrárňami sa oplatí čakať, lebo dnu si môžete kúpiť slávny portugalský pudingový koláč Pastéis de Nata. „Veľmi dobre sa hodí ku káve a škorici,“ hovorí portugalská ministerka cestovného ruchu Rita Marquèsová.

26.11.2021 07:00
Portugalsko, výhľad, most, rieka Douro, turisti, Foto: ,
Dvojica sa pozerá na rieku Douro v portugalskom Porte. Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu, že COVID-19 decimuje cestovný ruch, ministerka vidí budúcnosť Portugalska veľmi optimisticky. „Ľudia vnímajú našu krajinu ako priateľskú, inkluzívnu a autentickú a zároveň ako módnu, inovatívnu a modernú. A to vytvára úžasný efekt,“ cituje portál Eeuronews Marquèsovú.

Tento „wow efekt“ priťahuje do Portugalska aj digitálnych nomádov a krajina ich príchod podporuje. Je tu dobré prostredie nielen na zábavu a dovolenku, ale aj na prácu.

Navyše má Portugalsko príjemné počasie po celý rok, dokonca aj v októbri alebo marci tu teploty nenútia nosiť zimníky a hrubé čiapky a zatvárať sa doma.

Vnútrozemie Portugalska ponúka skvelé možnosti na turistiku a cyklistiku, hostia môžu po práci obdivovať miesta ako Alentejo – čarovný región v južnom Portugalsku, južne od rieky Tejo, alebo údolie Douro, ktoré vytvorila rovnomenná rieka.

Alentejo na juhozápadnom pobreží Portugalska je jedným z najmenej rozvinutých aj najmenej obývaných regiónov v západnej Európe, a tak ponúka nevšedný pokoj a spätosť s prírodou.

Údolie Douro je zasa jedným z najstarších ohraničených vinárskych území na svete a je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Sú tu nádherné terasovité vinice, kde sa pestuje portské hrozno.

Ak cestujete z EÚ do pevninského Portugalska a ste plne zaočkovaní, stačí mať pri sebe digitálny certifikát EÚ COVID alebo jeho ekvivalent. Netreba ani testy, stačí dodržiavať pravidlá a sociálny odstup, vysvetľuje ministerka.

Všetci prichádzajúci musia vyplniť kartu Passenger Locator Card. Nezaočkovaní musia absolvovať test RT-PCR 72 hodín pred príchodom alebo rýchly antigénový test 48 hodín pred príjazdom.

V interiéroch nie sú povinné masky – toto uvoľnenie však platí len do konca novembra, od decembra zavádza krajina niektoré prísne obmedzenia napriek tomu, že nezaznamenala taký rozsah prípadov nákazy, akému čelia iné štáty Európy.

Portugalsko je podľa ministerky cestovného ruchu krajinou s výhodnou polohou a vynikajúcou hodnotou za peniaze. „Nájdete u nás pekné počasie, skvelé víno a tiež dobré pivo. Ak ste milovníkom golfu, potešia vás kvalitné ihriská.“

"Portugalsko je tiež „kráľovnou mestských výletov,“ hovorí. Na víno môžete ísť podľa nej do Lisabonu alebo do Porta. Golfisti a surferi by sa mali vybrať do Algarve alebo na Madeiru. Pekné vlny nájdete aj v Nazaré.

Kto chce spoznať viac exotiky, nech zamieri na ostrovy Madeira alebo na Azory. „Uprostred Atlantiku môžete zažiť obrovský, skutočný, autentický zážitok, najmä ak ste vyznavačom dobrodružstva,“ vymenúva ministerka.

V súvislosti s vínom v Portugalsku každému ako prvé napadne zrejme Porto, ale nie je to jediné miesto, kde vám nalejú skvelú domácu produkciu. „Mám rada Alentejo z juhu krajiny alebo silnejšie víno zo stredného Portugalska s názvom Marialva. Ako dezertné víno je samozrejme veľmi dobré portské zo severu a dokonca aj Madeira.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko