Tri rebríčky na rok 2022: Lonely Planet zverejnila top krajiny, mestá a regióny

Vzdialené súostrovie Cookove ostrovy je krajinou číslo 1, ktorú treba v roku 2022 navštíviť. Auckland je zasa top mestom pre budúci rok a Islandské Westfjordy získali titul najlepší región sveta pre rok 2022. Pozrite si tri rebríčky, ktoré vydal jeden z najrešpektovanejších cestovateľských magazínov sveta Lonely Planet.

01.01.2022 07:00
domorodkyňa, Cookove ostrovy, obézna žena Foto:
Cookove ostrovy v južnom Pacifiku ponúkajú cestovateľom úžasnú rozmanitosť na všetkých svojich 15 ostrovoch. Ilustračné foto.
debata

Zoznamy najlepších krajín, miest a regiónov Lonely Planet zostavuje z nominácií od svojich zamestnancov, prispievateľov, blogerov a vydavateľských partnerov. Najlepších top 10 následne vyberie porota zložená z odborníkov na cestovanie.

Experti na cestovateľské príručky vrelo odporúčajú ako najlepšiu krajinu, kam by ste sa mali ísť na budúci rok pozrieť, Cookove ostrovy v južnom Pacifiku.

Maličké súostrovie získalo uznanie za ekologické iniciatívy vrátane Marae Moana, najväčšej chránenej morskej oblasti na svete. Krajina, ktorá leží na polceste medzi Novým Zélandom a Havajom, ponúka cestovateľom úžasnú rozmanitosť na všetkých svojich 15 ostrovoch.

Lonely Planet uviedla, že jej rozmanité prostredie v odľahlej oblasti najväčšieho svetového oceánu sľubujú aktívne dobrodružstvo, kultúrnu interakciu a kulinárske pôžitky.

Za vzdialeným ostrovným štátom nasleduje Nórsko, ktoré je známe svojimi dramatickými ľadovcovými scenériami a je domovom prvého hotela na svete, ktorý vyrába vlastnú energiu.

Na treťom mieste v rebríčku top krajín na budúcoročné dovolenkovanie je Maurícius, ostrov ležiaci v Indickom oceáne.

Z európskych krajín sa do rebríčka okrem Nórska dostalo už len čarovné Slovinsko vďaka svojej rozmanitosti, ktorú ponúka – od krásnych pláží až po hory a očarujúcu prírodu.

Top 10 krajín, ktoré môžete navštíviť v roku 2022:

  1. Cookove ostrovy
  2. Nórsko
  3. Maurícius
  4. Belize
  5. Slovinsko
  6. Anguilla
  7. Omán
  8. Nepál
  9. Malawi
  10. Egypt

Pre každého, kto túži po oddychu v meste, Lonely Planet tiež vytipoval 10 najlepších miest na svete.

Na prvom mieste sa umiestnil novozélandský Auckland, Taipei, hlavné mesto Taiwanu, získalo druhé miesto, nemecký Freiburg v Čiernom lese je na treťom mieste.

V zozname nájdete štyri európske mestá, okrem Freiburgu aj Lefkosia, Dublin a zástupcu v podobe Florencie má aj stále populárne Taliansko.

Top 10 miest na svete:

  1. Auckland, Nový Zéland
  2. Taipei, Taiwan, provincia Číny
  3. Freiburg, Nemecko
  4. Atlanta, USA
  5. Lagos, Nigéria
  6. Lefkosia, Cyprus
  7. Dublin, Írsko
  8. Merida, Mexiko
  9. Florencia, Taliansko
  10. Gyeongju, Južná Kórea
Auckland Foto: SHUTTERSTOCK
Nový Zéland, Auckland Auckland

Najlepšie strážené tajomstvo Islandu vedie desiatku najlepších regiónov sveta – na prvom mieste sa umiestnili islandské Westfjordy, ktoré sú domovom pobrežných útesov, pláží s červeným pieskom a búrlivých vodopádov.

Nasledovala Západná Virgínia v USA a Xishuangbanna, prefektúra v čínskej provincii Yunnan známa svojou úchvatnou prírodou.

V zozname 10 najlepších regiónov majú zástupcov aj Spojené kráľovstvo a Francúzsko.

10 najlepších regiónov Lonely Planet pre rok 2022:

  1. Westfjords, Island
  2. Západná Virgínia, USA
  3. Xishuangbanna, Čína
  4. Kent’s Heritage Coast, Spojené kráľovstvo
  5. Portoriko
  6. Shikoku, Japonsko
  7. Púšť Atacama, Čile
  8. The Scenic Rim, Austrália
  9. Vancouver Island, Kanada
  10. Burgundsko, Francúzsko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet