Cesta medzi Detvou a Hriňovou bude udržiavaná: Pomôže aj kraj, ale nie finančne

Pri údržbe cesty medzi Detvou a Hriňovou, ktorá vedie cez Hriňovské lazy k turistickým cieľom, bude pomáhať aj Banskobystrický samosprávny kraj. Prispievať však nebude finančne, bude to uskutočnením dohodnutých údržbových prác, uviedla hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

11.12.2021 11:00
debata

Ako dodala, v rámci zimnej údržby sa budú vykonávať najmä činnosti ako posyp a odstraňovanie snehu pluhovaním a čistenie cesty po zimnej údržbe. „Počas letnej údržby cesty pôjde najmä o údržbu vozoviek, upratovaní priekop a kosení priľahlých častí cesty,“ podotkla. ň Celý úsek cesty má dĺžku viac ako 11 kilometrov a vedie k turistickým cieľom Melichova skala, Malčekova skala, Raticov vrch, Poľana a Vodopád Bystrô.

„Táto cesta je u nás zaradená do prvej kategórie dôležitosti. Zimná údržba sa robí pred každým autobusovým spojom,“ podotkol primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Podľa neho zmluva o spolupráci medzi krajom a mestami Hriňová a Detva platí od 15. novembra tohto roka.

„Následne mesto Hriňová uzatvorilo zmluvu o poskytovaní vybraných výkonov zimnej údržby ciest na základe spolupráce s obcami a vlastníkmi cestných komunikácií vedúcich k turistickým cieľom s Banskobystrickou regionálnou správou ciest (BBRSC),“ doplnil s tým, že BBRSC si tak objednala služby údržby v čase a rozsahu na úseku vedúcemu k turistickému cieľu vo vlastníctve Hriňovej.

„Údržbu úseku cesty teda už vykoná mesto Hriňová prostredníctvom vlastných technických a personálnych kapacít,“ poznamenal primátor.

Pripomenul tiež, že doteraz zimnú či letnú údržbu na úseku cesty cez Hriňovské lazy Zánemeckú a Skliarovo do Detvy vykonávali na vlastné náklady mestá Hriňová a Detva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detva #Hriňová