Miliardár o svojom výlete do vesmíru: Nemôže spať, najviac sa obával záchodu

Japonský miliardár Jusaku Maezawa nesúhlasí s kritikou tých, ktorí sa pozastavujú nad jeho rozhodnutím zaplatiť si za výlet na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). V rozhovore s agentúrou AP zdôraznil, že let do vesmíru je preňho skvelá skúsenosť, ktorá mu za to stojí.

16.12.2021 07:00
debata

Maezawa a jeho spolupracovník Jozo Hirano sa vydali na vesmírnu stanicu spoločne s ruským kozmonautom Alexandrom Misurkinom v lodi Sojuz MS-20, ktorú vyniesla raketa Sojuz-2.1 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Vo vesmíre mal štyridsaťšesťročný módny magnát a zberateľ umenia stráviť 12 dní.

Na otázku, či sú pravdivé informácie, podľa ktorých za výlet zaplatil vyše 80 miliónov dolárov, Maezawa povedal, že nemôže prezradiť čiastku uvedenú v zmluve, ale priznal, že cena „v podstate“ zodpovedá tejto sume.

Kritiku, že peniaze vynaložené na cestu do vesmíru mohol radšej použiť na pomoc ľuďom na Zemi, odmietol slovami, že najskôr pochádza od tých, ktorí „vo vesmíre nikdy neboli“.

vesmír, slnečná sústava Čítajte viac Umelá gravitácia aj kúpele. Prvý vesmírny hotel chcú otvoriť v roku 2027

„Áno, je to stále pomerne drahé, ale nie je to len o peniazoch,“ povedal v rozhovore. Podotkol, že záujemca o vesmírnu turistiku sa musí na cestu fyzicky pripravovať, aby si jeho telo zvyklo na iné prostredie, a že takýto tréning trvá prinajmenšom niekoľko mesiacov.

„Takže k tomu majú prístup len ľudia, ktorí majú čas a sú fyzicky vo forme a tí, ktorí si to môžu dovoliť. Ale nevieme, či to tak stále bude za desať alebo 20 rokov,“ doplnil.

Najväčší zážitok z cesty pre neho bol zatiaľ ten, keď zbadal Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) krátko pred pristátím a keď prvýkrát vstúpil na stanicu.

„Keď sa dostanete do vesmíru, zistíte, ako veľmi stojí ten skvelý zážitok za to,“ zdôraznil Maezawa.

Podnikateľ sa v rozhovore zveril, že sa mu na stanici zle spí a že trpí vesmírnou chorobou, ktorá súvisí s adaptáciou tela na stav beztiaže. Nevoľnosť síce začína prekonávať, ale aj tak sa pomaly teší na návrat domov do Japonska.

„Keď sa vrátim, chcem si dať suši!“ plánuje.

Pre Maezawu je dvanásťdňová cesta na ISS akousi prípravou na ešte zaujímavejšiu misiu. Výstredný miliardár si totiž už zarezervoval miesto na let okolo Mesiaca v lodi Starship, ktorú vyvíja americká spoločnosť SpaceX na lety do hlbokého vesmíru, vrátane výprav ľudí na Mars.

Maezawov let okolo Mesiaca by sa podľa doterajších plánov mal uskutočniť v roku 2023.

V rozhovore pred odletom na ISS tento zakladateľ úspešného internetového obchodu s módou Zozotown povedal, že sa teší, keď si na stanici zašportuje, napríklad keď si zahrá bedminton, stolný tenis alebo golf. Najväčšie obavy mal naopak s vecou „súvisiaciacou so záchodom“.

UFO, mimozemšťania Čítajte viac Konšpirácie, či urputne utajovaná pravda? Tu sú miesta, kde môžete zazrieť UFO
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS