Kly, lustre aj balóny: Nazrite do hotela zo 600 ton ľadu, kým sa roztopí

Prvý ľadový hotel na svete opäť otvorili! A zasa je ukážkou očarujúcej zimnej architektúry, ktorú exkluzívne vytvorilo 27 medzinárodných umelcov, ktorí použili viac ako 1300 blokov ľadu.

09.01.2022 07:00
debata

Hotel Icehotel 32, ktorý sa nachádza 200 kilometrov severne od polárneho kruhu v Jukkasjarvi vo Švédsku, ponúka unikátne ľadové izby, v ktorých sa otužilci môžu ubytovať počas piatich mesiacov, kým sa ľad neroztopí a nestečie späť do rieky Torne, píše Nationalnews.

Na vytvorenie tohtoročného hotela sa použilo viac ako 600 ton ľadu a viac ako 25 000 metrov kubických – pre lepšiu predstavu je to asi objem 10 olympijských bazénov – zmesi snehu a ľadu.

A dielu priala aj príroda, tento región totiž zaznamenal rekordne nízke teploty mínus 38 C, čo sú ideálne podmienky pre ľadových umelcov a dizajnérov.

Icehotel 32, plný fantastických umeleckých apartmánov a sôch vyrobených výlučne z ľadu a snehu, je výsledkom práce viac ako 70 ľudí vrátane 27 umelcov, početných produkčných tímov, staviteľov a svetelných dizajnérov.

Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!

Ďalších 150 zamestnancov sa postará o to, aby izby, chodby a siene zostali počas celej sezóny v pôvodnom dokonale bielom stave, a tiež budú vítať hostí.

Pobyt v Icehoteli je mrazivý, a tak sa odporúča stráviť tu len jednu noc.

Hotel má 12 sezónnych umeleckých apartmánov a 24 ľadových miestností, ktoré sú k dispozícii celoročne. K dispozícii sú aj kúpele, sauna s nulovou teplotou, ľadový bar, kino a veľká obradná sieň, kde sa počas zimy konajú nezabudnuteľné svadby.

Novo navrhnuté umelecké suity sú tu po prvý raz a na jar, keď sa ľad rozpustí, navždy zaniknú.

600-kilový luster

Hostia ubytovaní v Icehoteli 32 budú spať na ľadových posteliach vystlaných sobími kožušinami, v apartmánoch, kde teploty klesajú hlboko pod bod mrazu.

Časť hotela je síce vďaka solárnemu chladiacemu zariadeniu otvorená celoročne, veľké odhalenie sa však koná každý december, keď ožije ten pravý ľadový hotel v celej svoje pominuteľnej nádhere.

Tento rok navrhli izby umelci z 19 rôznych krajín, čím hotel získal medzinárodnú atmosféru. To je veľký rozdiel oproti roku 2020, keď suity navrhli iba umelci zo Švédska z dôvodu obmedzení cestovania súvisiacich s koronavírusom.

V súlade s tradíciou víta hostí vo vstupnej hale oslnivý luster obsypaný cencúľmi. Tohtoročný trblietavý dizajn bol vytvorený z viac ako 200 ručne vyrobených ľadových kryštálov a váži viac ako 600 kilogramov.

Týždne práce

Výnimočné apartmány tento rok sú v štýle Art Deco, ako vystrihnuté z Veľkého Gatsbyho, ďalšia miestnosť je zasa plná snehových kurčiat a prírodou inšpirovaný Ginnungagap predstavuje krajinu zamrznutých riek, jazier a hôr.

Vo vnútri apartmánu nazvaného Posvätný obor, ktorý navrhli štyria švédski umelci, je aj rodinná posteľ usadená medzi obrovskými pármi mamutích klov vytvarovaných zo snehu.

Hostia, ktorí sa ubytujú v apartmáne na Dickensian Street, od dvojice otca a dcéry Johnathana a Marnie Greenovcov z Veľkej Británie, sa budú môcť vrátiť v čase návštevou starých londýnskych uličiek, doplnených o lampáše, plných obchodníkov so syrmi a tradičným hostincom. Všetko vyrezané zo snehu.

Zamilované dvojice si svoje áno môžu povedať v jedinečnej ľadovej sále, ktorá má tento rok ohromujúci dizajn s motívom snežných balónov od umelcov Marjoleina Vonka a Maurizia Perrona. Malebná sála s názvom Vo vzduchu vyvoláva údiv pri pohľade na letiace balóny, stĺpy pripomínajúce sklo a lavičky z ľadových blokov.

Pôsobivé výsledky zabrali stavebným tímom viac ako šesť týždňov prác – sekania a tvarovania snehu a ľadu, aby sa pokúsili zhmotniť víziu každého umelca.

Základové práce sa pritom začali už v marci 2021, keď tímy zozbierali tisíce kilogramov ľadu z rieky pomocou špeciálnych strojov na extrakciu každého z blokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #hotel #Švédsko