2021: Ktoré destinácie postihol Covid najmenej a ktoré na rýchle otváranie doplatili?

Ktoré krajiny napriek ťažkým časom úspešne zvládli držať šírenie vírusu na uzde a vítali vo svojich letoviskách turistov? A ktorým sa to neskôr vypomstilo? A ktoré krajiny si rok 2021 zapíšu do svojej kroniky čiernymi písmenami?

30.12.2021 07:00
opaľovanie, leto, slnečné okuliare, dovolenka,... Foto:
Užili ste si dovolenku aj v roku 2021?
debata

Medzi poslednými ostrovmi pokoja na rozbúrenom mori zúriacej pandémie sú Cookove ostrovy, ktoré ešte začiatkom decembra 2021 neevidovali žiaden prípad kovidu. Exotická krajina, v ktorej žije 17 000 obyvateľov, má plne zaočkovaných 96 % populácie.

Vďaka tomu sú Cookove ostrovy v tesnom závese za neďalekým Palau, ostrovmi, ktoré sú držiteľom svetového rekordu s 99-percentnou zaočkovanosťou.

Momentálne majú Cookove ostrovy hranice zatvorené, aby si svoj bezkovidový status udržali aj naďalej. Ak by sa na ostrovy koronavírus zaniesol, nemalo by to dobrý priebeh. Pracuje tu totiž len 22 lekárov a majú tu 2 pľúcne ventilátory.

Cookove ostrovy Foto: SHUTTERSTOCK
ostrov Cookove ostrovy

Maledivy a ich (ne)úspešný príbeh

Začiatkom tohto roka sa zdalo, že medzi niekoľko úspešných krajín, ktorým sa dôslednými opatreniami podarí zamedziť šírenie choroby, patria aj rajské Maledivy. V roku 2020 to skutočne aj vyhrali a začali písať svoj úspešný príbeh turizmu v krutých časoch pandémie.

Pred pandémiou navštívilo krajinu v priemere 1,7 milióna turistov, v roku 2020 to bolo 555 494. Aj napriek viditeľnému poklesu počtu návštevníkov boli Maledivy jednou z najúspešnejších destinácií – kým mnohé iné zatvorili svoje hranice, Maledivy sa v lete pred rokom rozhodli úplne znovu otvoriť cestujúcim z ktorejkoľvek krajiny bez ohľadu na stav šírenia pandémie.

Krajina sa netajila, že tento krok bol finančne motivovaný – cestovný ruch tvorí Maledív tvorí až 28 % tamojšieho HDP, čo je jeden z najvyšších podielov na svete.

Lietadlo / Boeing 737 MAX / Čítajte viac Takto sa to robí! Boeing 787 sa premenil na očkovacie centrum. 'Let' sa vypredal za 5 hodín

Zlom však prišiel v máji 2021 – dve najúspešnejšie krajiny – Maledivy spolu so Seychelskými ostrovmi hlásili rekordný nárast infekcií.

Turistické raje, ktoré predtým dostávali z každej strany komplimenty, začali zaznamenávať najvyšší počet prípadov nákazy COVID-19 na 100 000 obyvateľov, a to napriek vysokej zaočkovanosti. Kde je kolektívna imunita?, pýtali sa všetci.

Indická záhada

Začiatkom roka 2021 sa ako jagavý unikát javila aj India – kým v septembri 2020 krajina registrovala takmer 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom denne a bola na ceste predstihnúť USA a stať sa krajinou s najvyšším počtom infekcií na svete, vo februári 2021 testy potvrdili klesajúci počet nákaz koronavírusom, ktorý si ani vedci nedokázali vysvetliť a skúmali, aké má krajina oproti iným výhody a čo robia Indovia lepšie ako zvyšok sveta.

Zdravotná sestra podáva vakcínu proti...
Trh v Indii.
+18Graffiti Marilyn Monroe a Sochy slobody s...

Len štyri mesiace delili v Indii katastrofu od skvelých čísel, keď denné prírastky nakazených výrazne poklesli – 26. januára India s takmer 1,4 miliardy obyvateľov zaznamenala iba 9100 nových prípadov za deň, čo bolo najmenej za posledných osem mesiacov.

Už v júli však začali z druhej najľudnatejšej krajiny prichádzať zlé správy a India sa stala treťou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu 400.000 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Zrejme aj preto v auguste schválila krajina prvú DNA vakcínu proti Covid-19. Ďalší míľnik na ceste Indie k lepším zajtrajškom prišiel v októbri, keď krajina po viac než roku znova začala vydávať turistické víza návštevníkom prichádzajúcim charterovými letmi.

Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima, tma, mráz, sneh, ľadovec Čítajte viac Top destinácie roka 2022 podľa Lonely Planet. Najlepšie krajiny, regióny a mestá

Kde sa turizmus prepadol najviac?

A ako bude vyzerať budúcnosť? Podľa predpovedí bude napríklad thajskému turizmu zrejme trvať až dlhých 5 rokov, kým sa zotaví. Krajina je však od neho závislá, a preto je to pre ňu veľmi zlá správa. Neskorší návrat do predpandemického stavu sa dotkne viac než 7 miliónov pracovníkov. Mnohí z nich si pravdepodobne budú musieť nájsť prácu v inom sektore.

V roku 2019 krajinu v juhovýchodnej Ázii navštívilo 40 miliónov zahraničných cestovateľov, vlani ich počet klesol o 83 percent.

Na rajskom Phukete, ktorý Thajsko v letných mesiacoch znovu otvorilo turistom, to vyzeralo smutne. Budovy sú tam na predaj, obchody zatvorené. Cestovatelia vraj uvidia iný Phuket ako býval pred pandémiou, mnohí obchodníci a hotelieri skrachovali a nemajú prostriedky na znovuotvorenie svojich podnikov.

Cestovný ruch sa prepadol aj v celej Európe. Najviac v Grécku, na Malte a Cypre – svoje spravili cestovné obmedzenia rovnako ako aj ďalšie protiepidemické opatrenia.

mall.tv, mierotvorca, prt sc Čítajte viac Slovenský rebríček: Ktoré miesta našej krajiny zaujali aj filmárov z Hollywoodu?

V decembri 2021 však môžeme skonštatovať, že očkovanie a certifikáty turizmu pomohli, ukázala správa Svetovej organizácie OSN pre cestovný ruch (UNWTO). Podľa barometra organizácie OSN v období júl – september 2021 vzrástol počet zahraničných turistov na celom svete o 58 % v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020. Európu v sledovanom období navštívilo o 53 % menej turistov ako v lete 2019.

Ktoré regióny sú na tom najlepšie? Severná a Južná Amerika zaznamenali najsilnejšie výsledky za deväť mesiacov do konca septembra, keďže počet príchodov vzrástol o 1 % v porovnaní s rokom 2020, aj keď bol stále 65 % pod úrovňou z roku 2019.

V rámci subregiónov dosiahol najlepšie výsledky Karibik, kde počet príchodov v období január – september 2021 stúpol medziročne o 55 % a oproti roku 2019 klesol „iba“ o 38 %.

Dôvodom nerovnomerného zotavovania sa regiónov boli rôzne stupne obmedzenia mobility, zaočkovanosti a dôvery cestovateľov, dodáva správa.

Dovolenková sezóna v Európe vrcholí. Zábery sú...
Rúška na gréckom Mykonose.
+21Dievča s ochranným rúškom na gréckom Mykonose...

Ako destinácie lákali?

Oživiť svoj turizmus sa usilovali mnohé krajiny. Malta, na ktorú pred Covidom každoročne prichádzali 2 milióny ľudí, napríklad lákala na letnú dovolenku 2021 tak, že sľubovala ľuďom za ich návštevu zaplatiť.

Hostia dostávali vládnu dotáciu v závislosti od dĺžky pobytu, počtu hviezdičiek hotela, v ktorom bývali, a oblasti, ktorú navštívili.

Na osobu bola dotácia maximálne 200 eur. Priemerná dvojtýždňová dovolenka pre dve osoby na Malte vyšla približne na 1 400 eur, čo znamená, že dvojice mohli ušetriť takmer tretinu ceny za pobyt.

Návštevníkov sa rozhodol netradične prilákať aj stredotaliansky región Lazio, ktorý je domovom večného mesta Rím. V rámci kampane Più notti, più sogni – Viac nocí, viac snov, ponúkol dovolenkárom bezplatné noci navyše.

Všetci návštevníci očarujúceho regiónu, ktorí si rezervovali dovolenku na najmenej tri po sebe nasledujúce noci, dostali ako darček ďalšiu noc zadarmo.

Žena pije vodu z fontány počas vlny horúčav... Foto: SITA/AP, Cecilia Fabiano
Horúčavy / Rím / Fontána / Voda / Pitie / Žena pije vodu z fontány počas vlny horúčav pred Koloseom v Ríme 12. augusta 2021
pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #rok 2021 #Prehľad roka 2021