Náučný chodník spojil pramene Ipľa a Rimavice

Pramene dvoch riek Rimavice a Ipľa spojil v uplynulých dňoch náučný chodník. Jeho vytýčenie a značenie zrealizovala obec Lom nad Rimavicou v okrese Brezno, ktorá sa nachádza medzi prameňmi oboch riek.

23.12.2021 13:00
debata
20-iss Čítajte viac Miliardár o svojom výlete do vesmíru: Nemôže spať, najviac sa obával záchodu

Myšlienku priniesť verejnosti malú ochutnávku z toho, čo obec Lom nad Rimavicou, jeho história, obyvatelia i okolie ukrýva, sa pretavila do projektu prvého náučného chodníka v obci.

Ten symbolicky spája nielen dva pramene riek, ale aj dva regióny, na pomedzí ktorých obec leží, a to Horehronie a Podpoľanie, uviedol starosta obce Jozef Katreniak.

Projekt bol realizovaný z finančných prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), účelovo určených na podporu regionálneho rozvoja a rozvoja cestovného ruchu v kraji.

Obec Lom nad Rimavicou na projekte úzko spolupracovala s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, ktorej je členom.

Chodník vedie z centra obce od prameňa Rimavice obecnou ulicou, ktorú lemujú ešte stále zachovalé drevenice s podmurovkou, typické pre prostredie vrchov.

Medzi nimi návštevníci objavia kováčsku vyhňu a osviežia sa pri studni, ktorá im pripomenie filmovú históriu obce.

Tenerife, pláž, more, leto, dovolenka, cestovanie, slnečníky, rezort, Playa de Las Americas, Kanárske ostrovy Čítajte viac Budú sa prepisovať atlasy: 15 známych ostrovov, ktoré zmiznú už počas vášho života

Tesne za obcou bol vybudovaný prístrešok, v ktorom si rodiny s deťmi nielen oddýchnu, ale naučia sa aj niečo nové o miestnej faune a flóre.

Cykloturistická mapa, ktorá sa nachádza hneď pri prístrešku, ponúkne návštevníkom ďalšie možnosti, kam sa vybrať v okolí obce.

Chodník pokračuje ďalej do turisticky obľúbenej časti Lomu vrchu Čierťaž, známemu vďaka výhľadom na hrebeň Nízkych a Vysokých Tatier.

Prechádzkou ďalej po hrebeni sa návštevníci dostanú ku krížu s pamätníkom leteckého nešťastia Polanská, pri ktorom si môžu odpočinúť alebo si urobiť piknik v prístrešku pri prameni Ipľa, ktorý sa nachádza neďaleko.

plachetnice sĺňava Čítajte viac Piešťany: Romantika ako pri mori
debata chyba
Viac na túto tému: #turistický chodník #Ipeľ