Sopka Piton de la Fournaise na Réunione sa opäť prebudila k životu

Na francúzskom ostrove Réunion sa v stredu začala erupcia sopky Piton de la Fournaise, pričom sa na jej južnom strane vytvorili najmenej tri trhliny a láva vytryskla do výšky 2000 metrov. Úrady vydali varovanie druhého stupňa a až do odvolania zakázali prístup do danej lokality. Informoval o tom web France Info.

22.12.2021 10:45
debata

Trvanie seizmickej krízy, umiestnenie trhlín a intenzita sopečnej činnosti naznačujú, že ide o klasickú erupciu, tvrdí Aline Peltierová, riaditeľka vulkanologického observatória na sopke Piton de la Fournaise.

Vysvetlila, že vnútri sopky, ktorá je jednou z najaktívnejších sopiek na svete, sa od mája nahromadilo veľa magmy. Očakáva, že dôjde k jednej alebo viacerým erupciám.

Web France Info dodal, že ide o druhú erupciu v roku 2021. Prvá v apríli a máji trvala 44 dní. Potom sa činnosť sopky preniesla do jej vnútra. „Táto nová erupcia sa preto pomaly pripravovala mesiace,“ vysvetlila Aline Peltierová.

Sopka sa nachádza na ostrove Réunion v Indickom oceáne. Piton de la Fournaise je sopka havajského typu a týči sa do nadmorskej výške 2631 metrov. Časté erupcie sú hlavnou turistickou atrakciou ostrova.

Ostrov Réunion je jednou z najznámejších tzv. horúcich škvŕn na Zemi geologických lokalít na povrchu Zeme, kde k sopečnej činnosti dochádza nepretržite už celé stovky milióny rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka