Hrad Ľubovňa prešiel za posledné roky veľkou obnovou, v lete ho čaká ďalšia

Na hrade Ľubovňa sa v posledných rokoch podarilo obnoviť renesančný palác, hlavnú hradnú vežu, gotický aj barokový palác a tiež hradnú kaplnku. Vynovenia sa naposledy dočkali aj gotické pivnice, ktoré chcú verejnosti ešte len sprístupniť.

06.01.2022 11:00
Ľubovniansky hrad Foto:
Ľubovniansky hrad.
debata

Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík priznal, že v poslednom období sa skôr venovali areálu vo vnútri hradieb, a to aj z hľadiska bezpečnosti pre návštevníkov, obnoviť však potrebujú ešte vonkajší plášť hradnej fortifikácie. Ako ďalej povedal, práce chcú vykonávať postupne. V havarijnom stave je napríklad východný bastión.

V tomto roku sa podarilo opraviť plášť západného bastiónu hradu, ktorý bol tiež v havarijnom stave. Podľa Mikulíka ide o jeden z architektonických skvostov renesančnej prestavby hradu.

Múzeum získalo na tento projekt 18-tisíc eur z programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a z vlastného rozpočtu pridalo ďalších 20-tisíc eur.

„Mnoho muriva z hradieb vypadlo, pracujeme preto každoročne aj na bežnej údržbe. Podieľajú sa na nej najmä horolezci, ktorí pracujú vo výškach,“ informoval.

fiľakovo hrad Čítajte viac Na Fiľakovskom hrade ukončili rekonštrukciu stredného hradu

Už na budúci rok čaká múzeum aj ďalšia rozsiahla rekonštrukcia, na ktorú múzeum získalo grant vo výške 850-tisíc eur. Realizuje ho s nórskym partnerom, ktorým je mesto Vardo. Súčasťou projektu je záchrana, obnova a rekonštrukcia severovýchodnej hradby, tretieho nádvoria, studne, odprezentovanie archeologickej lokality vojenských kasární a tvorba novej archeologicko-digitálnej expozície.

„Pôvodne sme mali začať do konca roka, ale COVID všetko zmenil, pretože prvých päť mesiacov pamiatkári na Slovensku, z dôvodu núdzového stavu, nechodili do terénu. Až v máji 2020 sme sa tak mohli spoločne s metodikmi Pamiatkového úradu Prešov a architektmi projektovej dokumentácie stretnúť priamo na mieste a zhodnotiť stav a metodiku budúcej obnovy a prezentácie. Od stola sme to ani náhodou nechceli riešiť,“ vysvetlil riaditeľ múzea. Podľa jeho slov by tak stavenisko chceli odovzdať do júna budúceho roka, pričom práce by mali trvať do roku 2024.

Na hrade by po rekonštrukcii mali pribudnúť aj nové moderné digitálne expozície, ktoré priblížia život vojenskej posádky v kasárňach. „Keďže hrad Ľubovňa bol pohraničnou vojenskou pevnosťou, v istom čase tu boli ukryté poľské korunovačné klenoty. Nachádzalo sa tu vtedy 250 vojakov,“ dodal Mikulík.

Hrad Ľubovňa nechal na prelome 13. a 14. storočia postaviť uhorský kráľ Ondrej III., prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1311. Posledným vlastníkom hradu bola rodina Zamoyskich, v jej rukách bol od roku 1882 do roku 1945. V roku 1966 bolo na hrade zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka zriadené múzeum.

hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac Hrad Korlátka spustol v 19. storočí, teraz ho obnovuje spoločenstvo mladých ľudí
debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubovniansky hrad