Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?

Najobľúbenejší emirát si počas zimy 2021 podľa dát Pelikána vybralo o skoro 5-tisíc percent viac klientov ako minulý rok a počas druhej pandemickej zimy sa stal najobľúbenejšou destináciou slovenských dovolenkárov. Láka ich na neustále pribúdajúce atrakcie, svetovú výstavu EXPO 2020 Dubai aj výhodné ceny spiatočných leteniek a luxusných hotelov.

07.01.2022 11:00
Dubaj Foto:
Letenky do Dubaja začínajú na cenovke od necelých 150 eur spiatočne.
debata (17)

Dubaj dávno nie je destináciou pre horných desaťtisíc, najlacnejšia letenka cez Pelikán stála minulý rok len niečo cez 30 eur.

Nezabudnuteľnú dovolenku sľubuje rodinám s deťmi, mladým párom či partiám kamarátov.

Dubaj každoročne pridáva desiatky nových atrakcií, pomocou ktorých sa snaží stať najlepšou destináciu na svete.

Najobľúbenejšou linkou je tá smerujúca z Viedne s aerolinkami Emirates, čoraz väčšej obľube sa však tešia aj nízkonákladové letecké spoločnosti. Tie okrem Budapešti pridávajú aj linku z Viedne s cenovkou pod 150 eur spiatočne – a to v termínoch v hlavnej sezóne a počas trvania výstavy Expo a bez prestupu.

Znižuje sa tak aj cena kompletného dovolenkového balíka. Štyri dni v Dubaji s letenkou, ubytovaním a raňajkami začínajú na sume od 419 eur na osobu.

„Dubaj je túto zimu absolútne najpredávanejšia diaľková destinácia. Emiráty už dávno nestoja tisíce eur, a aj keď sú stále obľúbené medzi najnáročnejšími dovolenkármi, ktorí hľadajú luxus bez hraníc, polovicu predajov už realizujú cestovatelia, ktorí chcú letieť do destinácie s najlepším pomerom ceny a kvality. Pobyt v Emirátoch v päťhviezdičkovom hoteli na palmovom ostrove a v hlavnej sezóne sa dá zohnať aj pod päťsto eur,” hovorí Patrik Vas z cestovnej kancelárie Pelikán.

Samotný emirát sa snaží profilovať ako destinácia pre každého cestovateľa a tým spôsobom poňal aj organizáciu svetovej výstavy – Expo 2020, ktorá sa stala samostatnou turistickou destináciou a potrvá do konca marca 2022.

Svedčia o tom aj štatistiky – v priemere sme v roku 2021 podľa dát Pelikána trávili v Dubaji sedem až osem dní, teda o deň viac ako minulé roky. Ten deň navyše si nechávame práve na návštevu Expa.

Mesto rekordov

Nielen pomyselne, ale aj papierovo je Dubaj v Guinessovej knihe rekordov zapísaný ako mesto s najväčším počtom svetových rekordov. Pri návšteve treba stihnúť navštíviť aspoň niektoré z nich – Burj Khalifa, najvyššia budova sveta, The Dubai Fountain, najväčšia tancujúca fontána či The Dubai Mall, najväčšie nákupné centrum s najväčším akváriom. Tieto štyri rekordy nájdu dovolenkári na jednom mieste v Downtown Dubai, jednej z najrušnejších častí Dubaja.

K rekordom tento rok pribudlo najväčšie vyhliadkové koleso Ain Dubai s výškou 250 metrov a pre tých odvážnejších aj najhlbší bazén s hĺbkou 60 metrov – ten je určený pre profesionálov aj začiatočníkov. Pod vodou na nich čaká stratené mesto, kde si možno napríklad zahrať priamo počas ponoru aj stolný futbal.

Ain Dubai je najvyšším vyhliadkovým kolesom na... Foto: SHUTTERSTOCK
Ain Dubai, Dubaj, koleso, kolotoč Ain Dubai je najvyšším vyhliadkovým kolesom na svete.

Jedno miesto, celý svet

Dubaj pri príležitosti svetovej výstavy Expo 2020 postavil nové mesto priamo v meste. Tam, kde bola ešte pred pár rokmi púšť, teraz stojí výstavisko veľkosti 600 futbalových ihrísk rozdelené na tri tematické zóny – mobilita, udržateľnosť a príležitosť.

Súčasťou výstavy je 192 národných pavilónov doplnených o pavilóny spoločností, ako napríklad aerolínie Emirates, a tiež tematické pavilóny jednotlivých zón.

„Na návštevu Expa odporúčame minimálne jeden celý deň. Základný jednodňový lístok stojí 24 eur, viacdňový s neobmedzeným vstupom na tridsať dní 45 eur. Pre lokálov a tých, čo sa do Dubaja radi vracajú, ponúkame aj “sezónku” na šesť mesiacov za 120 eur. K letenkám Emirates, flydubai a Etihad Airways Pelikán automaticky posiela jednodňové lístky zadarmo,” hovorí Vas.

Koncept svetovej výstavy je o ukázaní inovácií a pokrokov tej-ktorej krajiny, v Dubaji bolo však tzv. veľké Expo povýšené na nový level – stáva sa samostatnou destináciou, ktorá ponúka kus celého sveta, pohľad do jeho budúcnosti, zábavu a bohatý sprievodný program. Každý pavilón má pre návštevníkov pripravený svoj vlastný, Vas preto odporúča vopred si vytipovať tie, ktoré chcete stihnúť.

„S oficiálnou aplikáciou Expa si viete do niektorých pavilónov rezervovať vstup na konkrétny čas, paradoxne tie najvychytenejšie túto možnosť nemajú, treba ich preto navštíviť hneď ráno alebo neskoro večer. Na extravagantný japonský pavilón sa čaká aj 90 minút a podobne dlhé sú rady do singapurského pavilónu, ak sa sem vyberiete popoludní,” dodáva.

Expo2020 Dubai - otvárací ceremoniál. Foto: Stuart Wilson/Expo 2020 Dubai
Expo2020 Dubai, Dubaj, Expo2020 Dubai - otvárací ceremoniál.

Luxus za málo

Dubaj je mestom luxusu, megalománie, rekordov a futurizmu. Napriek tomu si ho užijete aj s menším rozpočtom. Ceny leteniek do Dubaja sa teraz začínajú aj počas hlavnej zimnej sezóny na sume pod 150 eur spiatočne z Viedne. Na celý Dubaj vám navyše stačia aj štyri intenzívne dni.

„Dubaj pridáva najviac atrakcií na svete a aj cestovateľ, ktorý sa doň vracia každý rok, v ňom vždy nájde niečo nové. Okrem toho je v Dubaji celý rok teplo, takže je ideálnou destináciou na oddych pri mori. Vlete, samozrejme, teploty stúpajú do extrémnych výšok, ale ceny luxusných hotelov sú práve vtedy najviac zmrazené,” dodáva Vas.

Luxusné štvorhviezdičkové hotely s výbornou lokalitou sa začínajú momentálne na sume od 40 eur na noc, v cene aj s raňajkami. Zadarmo možno získať aj vstupy na najznámejšie atrakcie, či jednodňovú vstupenku na EXPO 2020.

Aerolinky Emirates dávajú cestovateľom v rámci letenky hneď päť benefitov – vstup na Expo, bezplatné covid poistenie, vstup na Burj Khalifu, Dubai Fountain Boardwalk a tiež na Views Observatory.

Cena luxusných hotelov sa začína aj počas... Foto: SHUTTERSTOCK
Dubaj Cena luxusných hotelov sa začína aj počas hlavnej sezóny na cenovke od 40 eur na noc.
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubaj #Pelikan.sk