Oravský hrad počas minulého roka navštívilo takmer 113.000 turistov

Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava v roku 2021 navštívilo 181.037 domácich a zahraničných turistov.

09.01.2022 13:00
turista, turistika, dovolenka, Oravsky hrad,... Foto: ,
Oravský hrad
debata

Najnavštevova­nejšími expozíciami múzea boli Oravský hrad v Oravskom Podzámku a Oravská lesná železnica neďaleko obce Oravská Lesná. Na hrad vlani prišlo 112.983 návštev­níkov, na železnicu 43.420 ľudí, uviedla riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.

„Naše literárne expozície Expozíciu Pavla Országha Hviezdoslava, Florinov dom, Dom Martina Kukučína a Čaplovičovu knižnicu vlani navštívilo 3664 turistov, rok predtým to bolo 2372. Na Hviezdoslavovu hájovňu a Expozíciu Mila Urbana sa vlani prišlo pozrieť 5720 návštevníkov. Rok predtým bolo na hájovni 3931 ľudí,“ vymenovala riaditeľka.

Oproti roku 2020 zaznamenalo múzeum pokles návštevnosti na Oravskom hrade, a tiež mierny pokles na Oravskej lesnej železnici. Ide o expozíciu, ktorá sa nachádza v prírode. „Počas letných mesiacov nám chýbali predovšetkým zahraniční návštevníci a školské výlety,“ zhodnotila Jagnešáková pre TASR. Návštevnosť si podľa jej slov polepšili literárne expozície.

Najväčší úspech u návštevníkov mali v minulom roku podujatia pre rodiny, ako Deň detí a Deň v stredoveku. Medzi najnavštevovanejšie podujatia patrili podľa riaditeľky aj nočné prehliadky, Tajomný hrad (venovaný deťom) a Dracula Upír Nosferatu. Na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Rozprávkový vláčik a Nech to para tlačí.

Spišský hrad, výlet Čítajte viac Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122.000 ľudí zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom
debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad