Oravské múzeum bolo vlani úspešné v reštaurovaní, zhodnotila riaditeľka

Rok 2021 bol pre Oravské múzeum Pavla Országha Hviezdoslava úspešný z hľadiska obnovy aj reštaurovania. Uviedla to riaditeľka múzea Mária Jagnešáková.

13.01.2022 11:00
debata
turista, turistika, dovolenka, Oravsky hrad, Orava, Čítajte viac Oravský hrad počas minulého roka navštívilo takmer 113.000 turistov

Z vlastných zdrojov múzeum zabezpečilo komplexné reštaurovanie exteriéru Tretej hradnej brány v areáli Oravského hradu, z administratívnych priestorov v drevenici pod hradom vznikli nové moderné depozitáre múzea.

„Na hrade sme obnovili ďalšie dva depozitáre, v ktorých budú uložené zbierkové predmety v oveľa lepších podmienkach, ako tomu bolo do súčasnosti. Opravili sme strechu na ďalšom objekte hradu, investovali sme nie malé finančné prostriedky do reštaurovania zbierkových predmetov a urobili sme mnoho ďalších opráv aj v iných expozíciách múzea,“ priblížila Jagnešáková.

V hlavnej letnej turistickej sezóne múzeum sprístupnilo návštevníkom obnovený a zreštaurovaný objekt renesančnej budovy v Oravskom Podzámku. V novovybudovaných priestoroch zriadili interaktívne Múzeum hrou, kde sa nachádzajú 3D modely Oravského hradu a Oravskej lesnej železnice.

zámok Buchlovice Čítajte viac Buchlov má múmiu, v Buchloviciach sa písali dejiny a v Modrej je tunel pod jazerom

Priestory sú podľa slov riaditeľky vybavené modernými senzorickými prvkami. Voľný čas v nich môžu tráviť aj ľudia so špeciálnymi potrebami, ktorí sa z rôznych príčin nedostanú na Oravský hrad. Môžu si pozrieť film vo virtuálnej realite o Oravskom hrade a spoznať rôzne zaujímavosti.

V rámci ďalšieho projektu vlani múzeum zabezpečilo 3D digitalizáciu a reštaurovanie vzácnych zbierkových predmetov, ktoré sa zachovali v hrobkách. Nachádzajú sa v klimatizovanej vitríne v klenotnici hradu.

„Odevy sú prístupné na platforme sketchfab s krátkym opisom v troch jazykových mutáciách aj pre osoby so špeciálnymi potrebami,“ povedala riaditeľka.

Na Oravskej lesnej železnici v minulom roku obnovili exteriérovú zónu pre deti. Finančné prostriedky z vlastných príjmov múzea investovali aj do opravy a údržby trate, zdôraznila Jagnešáková.

Na sedle Beskyd, kde sa nachádzala pôvodná goralská drevenica, ktorá vyhorela, postavili nový objekt. Na hlavnú letnú turistickú sezónu múzeum pripravuje novú expozíciu o goralskej kultúre.

chalani z hor, mall tv Čítajte viac Bicyklom zo Svätého Jura na Pezinskú Babu: Ako sa nestratiť?
debata chyba
Viac na túto tému: #Oravské múzeum