Samosprávy chcú obnoviť osobnú železničnú dopravu Balassagyarmat-Lučenec

Samosprávy mesta Balassagyarmat v severomaďarskej Novohradskej župe a Lučenca majú záujem na rozvoji železničnej dopravy v údolí rieky Ipeľ, a v rámci nej na obnove osobnej železničnej dopravy medzi uvedenými mestami. Podľa agentúry MTI o tom vo štvrtok v Balassagyarmate rokovali zástupcovia dotknutých mestských samospráv.

16.01.2022 09:00
vlak, metro, železnica, koľaje, Foto: ,
Metro vo Frankfurte prichádza do stanice.
debata

Primátor Balassagyarmatu Gábor Csach označil za symbolické, že tieto mestá, ktoré sa stali po Trianonskej mierovej zmluve protivníkmi, sa teraz spoločne usilujú o rozvoj železnice, cykloturizmu, ale spolupracujú aj v oblastiach kultúry, vzdelávania i hospodárstva.

Podľa jeho slov o otázke obnovy osobnej železničnej dopravy medzi Balassagyarmatom a Lučencom sa hovorí už 30 rokov.

Primátorka Lučenca a poslankyňa Národnej rady SR Alexandra Pivková zdôraznila, že by chceli dosiahnuť, aby tieto mestá spájala nielen nákladná železničná doprava, preto v marci zorganizujú konferenciu za účasti slovenských rezortov i zástupcov slovenských železníc.

vlak, metro, železnica, koľaje, Čítajte viac Odvaha? Risk? V neistých časoch korony sa spúšťa nová vlaková trasa Frankfurt / Nemecko / vlak / železnice / železnica / koľaj / stanica / Čítajte viac Luxus na koľajniciach: Takto má vyzerať vlak za 300 miliónov. Uvidíme ho aj na Slovensku?
debata chyba
Viac na túto tému: #železnica