OSN: Svetový cestovný ruch sa nevráti na úroveň pred pandémiou do roku 2024

Globálny cestovný ruch sa vráti na úroveň spred pandémie nového koronavírusu najskôr v roku 2024. Uviedla to v stredu Svetová organizácia OSN pre cestovný ruch (UNWTO) so sídlom v Madride.

22.01.2022 13:00
debata
škótsko, škótska vysočina Čítajte viac Mapy Google ukazujú aj smrteľne nebezpečné trasy. Turisti, pozor, môžu vás zabiť

Vysoko nákazlivý variant omikron začiatkom roka 2022 naruší zotavovanie turistického odvetvia, ktoré minulý rok zaznamenalo nárast o 4 % oproti roku 2020. V roku 2020, prvom roku pandémie, klesli príjmy z cestovného ruchu o 72 %.

„Tempo zotavovania turizmu zostáva pomalé a nerovnomerné v jednotlivých regiónoch sveta v dôsledku rôznych stupňov obmedzenia mobility, zaočkovanosti a dôvery turistov,“ uviedla UNWTO v tlačovej správe.

V Európe vlani v porovnaní s rokom 2020 stúpol príchod zahraničných návštevníkov o 19 % a v Amerike o 17 %. Na Blízkom východe však počet turistov v roku 2021 klesol o 24 % a v ázijsko-tichomorskom regióne sa aj vlani prepadol až o 65 %.

Odborníci z cestovného ruchu sú optimistickejší a predpovedajú zlepšenie v tomto roku napriek turbulenciám, ktoré v prvých mesiacoch spôsobí variant omikron.

mall tv, námestie, slovensk rebricek Čítajte viac Mestá, len sa nepobite! Tu je rebríček najkrajších slovenských námestí

UNWTO predpovedá v roku 2022 nárast medzinárodných príchodov o 30 až 78 % v porovnaní s rokom 2021, pričom počet turistov zostane hlboko pod úrovňou z roku 2019.

Väčšina expertov nepredpokladá návrat cestovného ruchu na predpandemickú úroveň minimálne do roku 2024. Mnohé krajiny, ktoré sú veľmi závislé od cestovného ruchu, tak netrpezlivo čakajú na návrat k normálu.

Ekonomický prínos cestovného ruchu v roku 2021 (meraný v priamom hrubom domácom produkte z cestovného ruchu) sa odhaduje na 1,9 bilióna USD (1,67 bilióna eur), čo je viac ako 1,6 bilióna USD v roku 2020, ale stále výrazne pod hodnotou 3,5 bilióna USD pred pandémiou, uvádza sa vo vyhlásení UNWTO.

dovolenka, lietanie, letisko Čítajte viac Najrušnejšie letiská sveta: Rebríčku kraľuje krajina, ktorá sa z korony pozviechala rekordne
debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia #Covid-19 #UNWTO #omikron