Päť najmenších krajín: Tipnete si všetky?

Naša planéta je plná prekvapení, s mnohými krajinami, z ktorých každá je svojím spôsobom úžasná. Je tu niekoľko krajín, ktoré prejdete krížom-krážom doslova za pár minút, ich rozloha je kilometer štvorcový, no napriek tomu majú všetky atribúty funkčnej krajiny, s vlastnou kultúrou, tradíciami a na čele s vládou.

03.04.2022 07:00
debata

Vatikán (0,44 km štvorcových)

Na vrchole zoznamu sa nevyskytuje žiadne prekvapenie. Krásny a trocha tajomný Vatikán, má len asi 1000 obyvateľov. Miesto je historicky spojené s najväčšími svetovými umelcami vrátane Michelangela a Leonarda da Vinciho.

Monako (2 km štvorcové)

Monako, druhý najmenší štát na svete, obýva malý národ, no celkom početná skupina prisťahovalcov. Krajina je navyše celosvetovo známa svojimi kasínami v Monte Carle a motoristickými pretekmi Grand Prix.

mall TV Naomi v Japonsku, šinkansen Čítajte viac Šinkanzen nečaká. Je presný a má vesmírny záchod!

Nauru (21 km štvorcových)

Na treťom mieste je ohromujúci Nauru, ostrovný štát v Mikronézii v Južnom tichom oceáne, východne od Austrálie. Súčasná populácia krajiny je približne 13 000 ľudí. Pokojná krajina zostáva mimo záujmu väčšiny turistov, ale tých, ktorí ju navštívia, očarí svojím pieskovým pobrežím a koralmi.

Tuvalu (25,9 km štvorcových)

Táto zaujímavá krajina sa nachádza v Oceánii, v Polynézii. Ostrovný štát má okolo 11 000 obyvateľov. Vzhľadom na svoju vzdialenú polohu zostáva krajina mimo turistického zoznamu, ale je obľúbenou netradičnou destináciou hľadačov zážitkov.

San Maríno (61,2 km štvorcových)

San Maríno je najmenšia republika a tretí najmenší štát v Európe a je piatym najmenším samosprávnym štátom na svete. Jej jediný susedom je Taliansko. Má približne 33 000 obyvateľov.

Ekonomika San Marína do značnej miery závisí od financií, priemyslu, služieb a cestovného ruchu. Hlavnými atrakciami tejto krásnej krajiny sú jej hrady na vrchole útesov, ktoré vyzerajú priam magicky.

Hum Istria Chorvátsko Čítajte viac Chorvátska Istria bez davov turistov: Najmenšie mesto Hum, stredoveký Roč aj poklady v Poreči Ochranné rúško / Rúško / Čítajte viac Internetová celebritka si rúško na tvár namaľovala. Dočkala sa exemplárneho trestu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Monako #Nauru #San Maríno