Fotograf, ktorý prišiel do Iránu fotiť prírodu, dostal 8-ročný trest. Drží hladovku

Iránsky súd poslal na osem rokov za mreže Francúza Benjamina Brièra. V Iráne bol zatknutý v roku 2020 kvôli tomu, že fotografoval na zakázaných miestach. Súd ho podľa francúzskej stanice BFM TV uznal za vinného zo špionáže.

26.01.2022 13:00
debata
Irán očami cyklocestovateľa, cycle2inspire Čítajte viac Irán očami cyklocestovateľa: Zažili sme pustatiny aj šialenú dopravu, zimu aj láskavosť (10)

Tridsaťšesťročný Brière tvrdí, že je turista a že fotografie zhotovoval bežným dronom v iránskom národnom parku. Proti verdiktu sa chce odvolať.

Francúzska diplomacia uviedla, že odsúdenie francúzskeho turistu sa nezakladá na faktoch, a označila verdikt za neprijateľný.

Okrem 8-ročného trestu verdikt obsahuje navyše 8-mesačný trest väzenia za šírenie propagandy proti iránskemu režimu, oznámil agentúre AFP jeho francúzsky obhajca Philippe Valent.

Podľa francúzskych zdrojov je muž vo väznici Vakílábád v Mašhade na severovýchode I­ránu.

Valent uviedol vo vyhlásení, že „verdikt je výsledkom úplne politického procesu“. Brière podľa právnika ani nemal možnosť pozrieť sa do svojho spisu, aby sa na súd pripravil.

Valent dodal, že rodina mladého muža, ktorý drží protestnú hladovku, má veľké obavy o jeho fyzické a duševné zdravie, najmä s ohľadom na terajší verdikt.

Briérov iránsky právnik agentúre Reuters povedal, že rozsudok jeho klienta šokoval. Podľa Saída Dehghana bol Francúz odsúdený na základe obvinenia zo spolupráce so štátmi, ktoré sú k Iránu nepriateľské, čo je spojené s dlhším odňatím slobody ako pôvodné body obvinenia.

„O tomto novom obvinení nebol informovaný“ poznamenal právnik. Doplnil, že sa Brière proti rozsudku do 20 dní odvolá.

Irán, Oliver a Janka - cycle2inspire Čítajte viac Irán očami cyklocestovateľa: Prišli sme do krajiny, kde sa píše rok 1396 (1)

Irán zadržiava viac ako desať držiteľov pasov západných krajín, najmä ľudí s dvojitým občianstvom. Mimovládne organizácie to označujú za politiku únosov, keď rukojemníci majú slúžiť na vynútenie ústupkov od západných štátov.

Brière je podľa agentúry AFP jediný zo zatknutých cudzincov, o ktorom je známe, že nie je držiteľom aj iránskeho pasu.

Súd s Brièrom sa konal v čase, keď sa Spojené štáty a ďalší signatári jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, medzi ktorými je aj Francúzsko, snažia túto dohodu oživiť.

Od dohody odstúpili Spojené štáty v roku 2018 za vlády prezidenta Donalda Trumpa a obnovili proti Iránu sankcie. Irán potom dohodu začal porušovať.

Od roku 2019 je v Iráne väznená vedkyňa Fariba Adelkhahová, ktorá má francúzsky a iránsky pas. V roku 2020 ju súd poslal do väzenia na päť rokov za ohrozenie národnej bezpečnosti.

Zatknutá bola s priateľom a tiež vedcom Rolandom Marchalom. Toho Iránci prepustili v marci 2020, keď Francúzsko pustilo na slobodu iránskeho inžiniera Džallála Rúholláhnežáda, ktorý bol zadržaný na základe amerického zatykača kvôli údajnému porušeniu sankcií uvalených Washingtonom na Teherán.

Od októbra 2020 bola Adelkhahová v domácom väzení, ale v januári ju v Iráne opäť uväznili. Francúzsko vyzvalo na jej okamžité prepustenie.

lietadlo, doprava, letecká preprava, let, slnko, Čítajte viac Jeden z vinníkov šírenia vírusu: Prst ukazuje na veľké aerolínie, posádka mala príznaky
debata chyba
Viac na túto tému: #Irán