V slovenskom Údolí smrti pribudla rozhľadňa v tvare náboja

V Údolí smrti na východnom Slovensku pribudla takmer 14 metrov vysoká štvorposchodová rozhľadňa v tvare náboja do československej pušky vz. 24.

31.01.2022 08:00
debata

Ako povedal starosta obce Kružlová Adrián Gužo, nezvyčajný tvar veže má symbolizovať spomienku na najtvrdšie boje počas vojny, ktoré sa odohrávali na území Duklianskeho priesmyku.

„Unikátnu rozhľadňu sa pokúsime zapísať aj do Knihy slovenských rekordov, lebo nič podobné na Slovensku nie je. Rozhľadňa by mala prilákať ďalších turistov,“ povedal Gužo.

Obec má už dva slovenské rekordy – za najväčší vertikálny nápis Údolie smrti od apríla 2019 a najväčšie srdce na zber plastových vrchnákov.

Nápis s rozmermi 998 krát 290 centimetrov je fotogenickou dominantou a turistickým lákadlom a pripomína svetoznámy nápis Hollywood.

mall tv marekovia Čítajte viac Cesta do Údolia smrti lietadlom: Sága Marekov sa končí, objavovanie Slovenska je teraz na vás

Náklady na výstavbu rozhľadne boli 24.000 eur. Z toho sumou 9000 eur prispel Prešovský samosprávny kraj.

Z veže vidno takmer celé Údolie smrti, okolité obce, časť Svidníka a v prípade priaznivého počasia aj Vysoké Tatry.

Údolie smrti sa rozprestiera medzi obcami Kružlová, Kapišová a Nižná Písaná, kde je v teréne rozmiestnená tanková technika, znázorňujúca tankovú rotu v útoku.

V katastri obce Kružlová ju symbolizuje osem tankov T-34/85, ktoré sú zoradené v palebnej línii.

Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944.

Návštevnícky najzaujímavejší je inscenovaný taran sovietskeho tanku T-34/85 vklineného do nemeckého tanku na rázcestí do Údolia smrti.

nápis, Údolie smrti, Dukla, priesmyk Čítajte viac Najväčší nápis na Slovensku? Údolie smrti
debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla #rozhľadňa