Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť

Podľa správy, ktorá sa objavila začiatkom roku, bolo vlani niekoľko lietadiel v Spojenom kráľovstve zamorených hmyzom.

01.03.2022 07:00
debata
lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava, inštruktor, navigačné prístroje Čítajte viac Pilot ukázal tajnú miestnosť v kokpite lietadla, o ktorej pasažieri netušia. Načo slúži?

Vlani v júli nemohlo z londýnskeho letiska Heathrow vzlietnuť 8 lietadiel, pretože ich napadli a zablokovali roje ôs a včiel, informuje Euronews.

Lietavý hmyz si spravil hniezda v zariadeniach, ktoré sa používajú na meranie rýchlosti lietadla, a teda sú pre stroj kľúčové.

Sedem z postihnutých lietadiel patrilo podľa oddelenia vyšetrovania leteckých nehôd (AIIB) leteckej spoločnosti British Airways, jedno bolo aeroliniek Virgin Atlantic.

Keby sa na usídlený hmyz včas neprišlo, mohli hniezda predstavovať pre cestujúcich veľké riziko. Nespoľahlivá alebo zablokovaná indikácia rýchlosti predstavuje „vážne nebezpečenstvo“.

Keďže rok 2021 bol mimoriadne „bohatý“ na výskyt a počet hmyzu, predpokladá sa, že aj na jar aktuálneho roku sa objaví väčšie množstvo hmyzu, dodáva správa, ktorá zároveň varuje technický personál, aby poriadne kontroloval stav strojov pred vzlietnutím.

Prečo sa hmyz nasťahuje do lietadiel?

Správa odhaduje, že osy sa mohli uhniezdiť v sondách lietadla v dôsledku environmentálnych faktorov.

Kvalita ovzdušia je jedným z mnohých environmentálnych faktorov, ktoré určujú úspech opeľovačov. Kvety a rastliny vypúšťajú arómy, ktoré dávajú opeľovačom, ako sú včely alebo osy, vedieť, že je k dispozícii peľ.

lietadlo, paluba, cestujúci, tablet, počítač Čítajte viac Skladacie prične, lavice ako v kostole či jedlé podnosy. 5 vízií cestovania zajtrajška

Tieto kvetinové arómy však znehodnocujú určité znečisťujúce látky vo vzduchu. Výsledkom je, že hmyz možno bude musieť pracovať viac a lietať ďalej, aby kvety opelil. A preto začína hniezdiť na mnohých nezvyčajných miestach, v tomto prípade v lietadlách.

Lietadlá, ktoré kvôli pandémii zostávali na zemi dlhšie, vytvorili pre hmyz atraktívnu destináciu na hniezdenie.

Jedovaté pavúky, blchy

Už aj v minulosti sa vyskytli prípady, keď sa hmyz dostal do lietadla, ale samotnú dopravu neohrozil. V roku 2016 v lietadle British Airways, ktoré smerovalo do USA, poštípali pasažiera blchy, ktoré číhali v sedadle. Ako kompenzáciu dostal od leteckej spoločnosti poukážku v hodnote 50 libier (60 eur).

V tom istom roku uhryzol počas letu American Airlines cestujúceho z Mississippi americký hnedý pavúk. Z hryzanca sa vyvinula infekcia palca a muž leteckú spoločnosť zažaloval.

V roku 2018 zasa hlásil muž z Nového Zélandu v stroji Air New Zealand pobehujúce šváby. Posádka našla dva chrobáky a celé lietadlo museli následne dezinfikovať.

Nemecko, lietadlo, letisko, Glenwood Canyon Čítajte viac Pasažierka odmietla rúško, pilot otočil lietadlo po hodine späť, na zemi čakala polícia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #lietadlá #šváb #osy