Lunárny nový rok: Vytiahne nás tiger, ktorý sa ujíma vlády, konečne z pandémie?

Pokračujúca pandémia choroby Covid-19 prekazila plány miliónov Číňanov na oslavy lunárneho Nového roka, ktorý tento rok pripadol na 1. februára.

02.02.2022 08:00
India, lunárny nový rok Foto: ,
Rituálna ponuka ovocia. Čínski chlapci v maskách levov tancujú na oslavu prvého dňa čínskeho lunárneho roka v Kalkate v Indii.
debata

Nový rok je v Číne najdôležitejším sviatkom a tisíce ľudí, ktorí odišli z vidieka do veľkých miest za lepšími príležitosťami, sa vydávajú domov za svojimi rodinami.

Pred pandémiou Číňania počas štyridsaťdňového obdobia okolo Nového roka uskutočnili zhruba tri miliardy ciest, tento rok to bude odhadom len 1,18 miliardy, uviedlo podľa spravodajského serveru BBC News čínske ministerstvo dopravy.

Čínski leví tanečníci zbierajú ovocie, ktoré sa...
Tanec čínskych levov zbiera ovocie, ktoré im...
+5Rituálna ponuka ovocia. Čínski chlapci v...

Aby sa človek mohol vydať na cestu, musí sa preukázať na svojom telefóne zeleným kódom, ktorý ukazuje, že dotyčný nebol v poslednej dobe v oblasti s výskytom koronavírusu. Na základe tohto kódu môže potom nastúpiť do prostriedkov verejnej dopravy alebo prejsť diaľničnými kontrolnými stanoviskami.

Najľudnatejšia krajina sveta, ktorá bude od piatku hostiť zimné olympijské hry, zvolila v boji s pandémiou Covidu-19 politiku nulovej tolerancie.

Cieľom je zabrániť miestnemu šíreniu vírusu hneď v zárodku, hoci za pomoci uzáver celých miest pri výskyte prvých prípadov infekcie, testovania miliónov ľudí a ďalších prísnych opatrení.

Dieťa v maske sa drží za uši sochu tigra v prvý...
Deti v maskách držia sochy tigrov v prvý deň...
+6Dieťa v maske pri pande v prvý deň čínskeho...
mall tv, čočík Čítajte viac Čína je úplne iný svet: Ako vyzerá všedný život v tom najpriemernejšom meste?

Obmedzenia sú obzvlášť bolestné pre migračných robotníkov, pre ktorých býva dovolenka pri príležitosti lunárneho Nového roka často jedinou príležitosťou, kedy sa môžu stretnúť so svojimi blízkymi.

„Je také zlé, že sa robotník, ktorý drie dňom i nocou a žije ďaleko od domova, chce vrátiť do svojho rodného mesta a stretnúť sa počas svojich jediných voľných dní za rok s rodinou?“ pýtal sa jeden z užívateľov na populárnej sociálnej sieti Weibo, ktorá je čínskou obdobou Twitteru.

Pre Čínu je to už tretí rok, čo sa oslavy lunárneho Nového roku konajú v tieni epidémie. V roku 2020 Čína dva dni pred Novým rokom uzavrela jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, kde sa nový typ koronavírusu objavil vôbec prvýkrát, pripomenula agentúra AP.

Veriaci sa modlia počas osláv lunárneho Nového...
Muž prechádza okolo sôch čínskych bohov počas...
+6Veriaci sa modlia počas osláv lunárneho Nového...
čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Tajomstvá lásky: Ako funguje čínska zoznamka a aké to je randiť s Číňankou?

Šesťdesiattriročný dôchodca Chuang Pching si pri nákupoch kvetín v Pekingu povzdychol, že novoročná slávnostná atmosféra sa odvtedy do istej miery vytratila. Prispelo k tomu podľa neho uzavretie chrámov či zrušenie sezónnych trhov. „Prial by som si, aby epidémia čo najskôr pominula a ekonomika sa zotavila,“ vyhlásil.

Ďalší dôchodca Chan Kuej-cha uviedol, že sa bude snažiť, aby si oslavy aj za tejto situácie čo najviac užil. „Zostanem doma a dám si dobré jedlo a víno,“ povedal AP 62-ročný muž. „Tiež si doma pekne upracem. Vírus sa teraz šíri, takže musíme byť opatrní,“ dodal.

Veriaci sa modlia držiac mesačné bloky alebo...
Veriaci losujú po modlitbe a hádzaní mesačných...
+8Veriaci sa modlia počas osláv lunárneho Nového...

Podľa lunárneho kalendára sa 1.2. začal rok tigra, ktorý je v čínskej mytológii zosobnením sily, energie a odvahy.

„Mnohí dúfajú, že tradičné sily pripisované tomuto zvieraťu pomôžu krajine na ceste z pandémie,“ vyhlásil expert na čínsky folklór z Pekinskej univerzity Čchen Lian-šan.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Ako žijú bohatí Číňania? Peniaze už majú, vkus ešte nie
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #lunárny nový rok