Slovenskí dovolenkári spoznávajú Karibik Blízkeho východu. Učaroval im ománsky Salalah

Slováci pri objavovaní Blízkeho východu nezostávajú len pri Emirátoch. Vyhľadávanou lokalitou sa stáva Omán a konkrétne jedno z jeho novších letovísk - Salalah. To nesie prezývku Karibik Blízkeho východu práve pre jeho dlhé a široké pláže s bielym pieskom.

03.02.2022 07:10
NEPOUZIVAT, Omán, Salalah, pláž Foto:
Ománsky Salalah sa stáva obľúbeným letoviskom slovenských dovolenkárov.
debata (6)

K obľúbeným zimným destináciám Slovákov patrí bezpochyby aj Omán. Krajina na Blízkom východe láka najmä rodiny s deťmi na výbornú dostupnosť, teplé more a kvalitné all inclusive služby.

Nepohrdnú ňou však ani dobrodruhovia, ktorí radi spoznávajú – Omán si naďalej zachováva svoju jedinečnú kultúru, na rozdiel od svojich susedov totiž ešte úplne nepodľahol masovému turizmu.

Jednou z vyhľadávaných destinácií je pomerne nové letovisko Salalah na juhu krajiny. Doň si môžu cestovatelia zaletieť aj priamo z Bratislavy či Košíc, k dispozícii je aj odlet z Viedne.

V ponuke cestovných kancelárií nájdu dovolenkári pobyty so slovenskými animátormi a posledné voľné miesta z Košíc sú k dispozícii aj počas termínov nastávajúcich jarných prázdnin na východe Slovenska.

Podmienkou vstupu do Ománu je očkovanie, negatívny PCR test a registrácia v systéme Tarassud+, cestovateľov nepotrápia ani víza, tie sú momentálne vydávané bezplatne po prílete do 14 dní pobytu.

„Salalah je novým letoviskom, v ktorom sa však nájdu aj, takpovediac, staršie a overené hotely bližšie k centru mesta – príkladom je Crowne Plaza, ale aj tie pre náročnejšiu klientelu, ako napríklad Anantara či Alila Hinu Bay – luxusný rezort s krásnou architektúrou a výbornými podmienkami na šnorchlovanie,” vysvetľuje Petra Mladá z portálu Pelikán.sk.

Rodinná dovolenka na východe

Salalah je perfektnou destináciou pre rodiny s deťmi. Je to naďalej pomerne blízka exotika, do ktorej sa dostanú za približne šesť hodín letu. Zaujmú ich dlhé a široké pláže so svetlým pieskom pripomínajúce tie v Karibiku.

Rozdielom oproti ostatným destináciám na Blízkom východe však nie sú len pláže, ale aj Indický oceán, ktorý obmýva pobrežie krajiny – vďaka tomu sa cestovateľom na vybraných miestach a zátokách otvárajú zaujímavé možnosti na šnorchlovanie.

Pláže v Salalah pripomínajú tie v Karibiku. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Omán, Salalah Pláže v Salalah pripomínajú tie v Karibiku.

„Omán a konkrétne Salalah je skvelou destináciou pre ľudí hľadajúcich skôr pasívny relax, možností na výlet je však hneď niekoľko – či už návšteva púšte alebo miestnych trhov, nachádza sa tu aj akvapark,” dodáva Mladá.

Rodiny s deťmi ocenia slovenských animátorov, konkrétne Mladá odporúča hotel Fanar, ktorý má vybudované športoviská, mini ZOO a dokopy má tri pláže, takpovediac, pre každého – dve lagúny s pokojnou vodou alebo dlhú pieskovú pláž s vlnami.

Omán je výbornou destináciou na návštevu aj počas januára či februára, v porovnaní napríklad s Emirátmi ponúka stabilnejšie a naďalej mimoriadne teplé počasie v priemere od 27 do 30° Celzia, zatiaľ čo teploty v Dubaji jemne presahujú 20° Celzia.

„Rozhodne neodporúčame cestovať v monzúnovom období počas júla a augusta. Netreba si ho mýliť s monzúnmi v Ázii, v Ománe počas tohto obdobia platí prísny zákaz vchádzať do mora,” dodáva Mladá.

Vodopády v rezervácii Wadi Darbat v Salalah. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Salalah, Omán, vodopád Vodopády v rezervácii Wadi Darbat v Salalah.

All inclusive

Stravovanie odporúčajú dovolenkoví špecialisti voliť formou all inclusive – najmä pri novovybudovaných hoteloch platí, že ich okolie mnoho razy neponúka iné možnosti stravovania.

„Obľúbenými all inclusive voľbami sú napríklad päťhviezdičkové hotely Salalah Rotana Resort alebo spomínaný Crowne Plaza,” menuje Mladá.

Pobyt v Salalah Rotana priamo na pláži začína na cenovke od 1400 eur na osobu, v cene je zahrnuté stravovanie all inclusive, ubytovanie na sedem nocí, priamy let z Bratislavy a aj letiskový transfer.

Obľúbený Crowne Plaza Salalah vyjde dovolenkárov na približne 1650 eur na osobu, v cene rovnako s ubytovaním na týždeň, priamym letom z Bratislavy a tiež stravovaním all inclusive a letiskovým transferom.

Takzvanou zlatou strednou cestou je napríklad spomínaný hotel Fanar. „Hotel Fanar je medzi našimi klientmi mimoriadne obľúbenou voľbou, dovolenkári ho nájdu v ponuke aj ako all inclusive pobyt s odletom priamo z Bratislavy,” hovorí Mladá.

Práve pri Ománe sa dá mnohokrát dostať s cenami all inclusive pobytov aj na úroveň pod 1000 eur na osobu najmä v prípade, že sa pobyt dostane do tzv. last minute ponuky a pár dní pred odletom zostanú voľné miesta.

Hotel Fanar v letovisku Salalah. Foto: Fanar Hotel
NEPOUZ, Omán, Hotel Fanar v letovisku Salalah.
Pelikán, Turecko Čítajte viac Myslite na leto už v januári! First moment ponúkajú väčšie zľavy aj širší výber. Tu je 5 tipov Tatry, dovolenka Čítajte viac 'Vyboostovaná' dovolenka na Slovensku: 7 hotelov, kde si užijete lyžovačku a wellness za super ceny NEPOUZ, exotika Čítajte viac Lyže meníme za palmy: Aké exotické destinácie bodujú u Slovákov a koľko stojí dovolenka? Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Omán #Pelikan.sk