Strieborné mesto so zlatou históriou či noc pod 2000 hviezdami? Zažite Valentína po slovensky

Mnohí odporcovia komercie sa hrozia, že zo sviatku Valentína sa stala honba za gýčovými produktami, ktorými aj tak zaľúbenci nevyjadria svoje city, len skopírujú nápady dizajnérov a darujú "vyznania" copywriterov. Ak chcete svoju lásku skutočne prekvapiť, nesiahajte po plyšákoch, ani čokoládkach v tvare srdiečok. Darujte jedinečný zážitok, ktorý bude nezabudnuteľným. Tu je niekoľko tipov na romantické miesta na Slovensku.

13.02.2022 07:00
láska, vzťah, rande Foto:
Ilustračné foto.
debata

Park tmavej oblohy

Azda najväčšie klišé je rande pod hviezdnatou oblohou. Nuž, ale či existuje niečo romantickejšie ako čierna plachta nad dvoma hlavami, kompletne posiata drobnými žmurkajúcimi svetielkami? Problém je, že v mestách a okolo nich je v noci toľko svetelného smogu, že aj na bezoblačnej oblohe vidieť ledva pár hviezd.

Ak chcete svojej spriaznenej duši ukázať celú plejádu hviezd, pochváliť sa znalosťami názvov a umiestnení súhvezdí, zamierte do Polonín, kde sa nachádza oficiálne jedno z najtmavších miest v celej Európe.

Bez ďalekohľadu sa tam dá vidieť až 2 000 hviezd! Bonusom sú okolité pralesy zapísané v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Ulič Poloniny turistika, zima, sneh Čítajte viac Zimnú turistiku v Poloninách zvládnu aj menej zdatní turisti. Tu je pár tipov

Strieborné mesto

Máte radi prírodu alebo skôr oceníte úchvatného genia loci miest? Predstavujete si svoje rande s výhľadom na končiare hôr, či túlajúc sa okúzľujúcimi uličkami? Na Slovensku máme široký výber unikátnych lokalít, ktoré svojou poetickosťou vyslovia všetko namiesto vás. Kam vezmete svoju lásku na valentínske rande?

Niektorí o nej hovoria ako o najkrajšom meste na Slovensku. Hoci má priemyselnú históriu, mnohí oceňujú jej atmosféru, ktorá je čírou esenciou romantiky. Banská Štiavnica.

Štiavnica bola prvým slovenským mestom, ktoré sa dostalo do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Mnohé romantické zákutia historického centra či technické pamiatky sú odkazom na zlaté časy banskej éry tohto v minulosti nazývaného „Strieborného mesta“.

Najbohatšia dedina

S baníckou minulosťou sa spája aj ďalšie dnes mimoriadne romantické miesto. V lesoch a kopcoch ukrytá starobylá dedina Špania dolina má za sebou slávnu históriu spojenú s obchodom s meďou, vďaka čomu voľakedy patrila k najbohatším oblastiam sveta.

Najväčšia a najlepšie zachovaná halda sa volá Maximilián a privedie vás až k rovnomennej baníckej šachte.

Celej doline dominuje veža fortifikovaného kostola z 13. storočia. Navôkol sa rozprestiera 85 baníckych domov, vďaka ktorým sa obec v roku 1979 dostala do zoznamu pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry.

Atrakciou je hrajúci Banícky orloj v centre obce – veľká skala sa každú hodinu rozostúpi a vy môžete sledovať baníkov priamo pri ich ťažkej práci.

NEPOUZIVAT! instagram, Kysuce, Veterný mlyn v Korni u Šulcov Čítajte viac Inst@inšpirácia: Päť tipov na zimné výlety po čarovných kysuckých chodníčkoch

Perla Pohronia

Kláštory odjakživa priťahovali svojou duchovnou a mimoriadne pokojnou atmosférou. Ten v Hronskom Beňadiku patrí medzi najstaršie a najvýznamnejšie stavebné pamiatky na celom Slovensku. Monumentálny súbor opevnených sakrálnych stavieb stojí obkolesený horami a dolami, neďaleko tečie veselý Hron.

Ak patríte medzi rozjímavé duše, prejdite sa niekdajšou vstupnou cestou priamo k bohatým banským mestám – kláštorom, o ktorom sa prvý raz napísalo v roku 1075. V roku 1965 ho vyhlásili za kultúrnu pamiatku, v roku 1970 za národnú kultúrnu pamiatku a v roku 2011 sa stal jedným zo siedmich divov Banskobystric­kého kraja.

Celému komplexu dominuje veľkolepá trojloďová bazilika Panny Márie a svätého Benedikta. Hlavnú časť súboru tvorí rajský dvor obkolesený krížovou chodbou s arkádami.

Kláštor ukrýva aj jeden unikát – relikviu Kristovej Krvi, ktorú daroval tamojšiemu kostolu uhorský kráľ Matej Korvín. Vraj ju dostal od pápeža Pavla II. za statočný boj proti Turkom.

Kalifornia, vlny, more, oceán, California, leto, kúpanie, surfovanie, dovolenka, Čítajte viac Muž objavil na Google Earth záhadné podmorské stavby. Internet sa pustil do pátrania

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Valentín