Pokračovanie článku: Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Cestujete vždy len cez prázdniny a počas dovolenky z práce? Ako si organizujete cesty?

Exotické cesty, keď boli chlapci prvostupniari a učivo bolo nenáročné na výklad aj pre mňa ako rodiča, sme riešili na dlhšie obdobie. Vycestovali sme pokojne na viac ako 3 týždne.

Každú z týchto ciest sme prirodzene spájali s jarnými prázdninami, alebo zimnými a zvyšné obdobie, kedy ich spolužiaci zasadli do lavíc sme sa každý deň poctivo učili.

Nikdy im nikto nič nedaroval a do školy naskočili ako do idúceho vlaku a neobišli ich žiadne písomky, básničky, či diktáty. Našťastie, chlapci sa vynikajúco učia a aj teraz na druhom stupni (Matej je šiestak a Michael siedmak) majú výborný prospech, o to je naše cestovanie jednoduchšie. Okrem toho, nebývajú chorí, takže zo školy okrem cestovania prakticky nevymeškávajú.

Príprava na exotickú cestu zaberie naozaj množstvo času. Väčšinou sme sledovali rôzne cestopisy, hľadali materiály na internete, čítali knihy od Lonely Planet. Keď sme prvýkrát vycestovali na Zanzibar, vtedy sem ešte neplánovali dovolenky žiadne slovenské a české CK.

Dnes je Zanzibar druhým Chorvátskom. Veľmi náročný na plánovanie bol Madagaskar, divoký africký ostrov, v ktorom poriadne nefunguje infraštruktúra. Plánovanie cesty na vlastnú päsť je veľmi dôležité, obzvlášť, ak idete na cestu s deťmi.

Nový strih z Madagaskaru. Foto: Marika Srnánková, Cestuj s deťmi
NEPOUZ, Mdagaskar Nový strih z Madagaskaru.

Ako sa na cesty pripravujete? Ako zvládate prípadné náhle choroby alebo zrušenie letu…?

Okrem plánovania našej cesty chystám vždy aktuálnu lekárničku, ktorá má pokojne aj dve kilá a nikdy v nej nič nechýba. Som toho názoru, že radšej vezmem viac, ako by nám malo chýbať. Až na pár nepodstatných výnimiek – ako je krátka bolesť uška, alebo obité koleno, sme ju nemuseli vyťahovať.

Ako zabávate deti, ak je nejaká cesta príliš dlhá a „nudná“?

Obrovskou výhodou je mať dve a viac detí. A ešte väčšou, ak sú tieto deti aj najlepší parťáci. Zabavia sa prakticky sami.

Keď boli chlapci maličkí, cestovanie bolo samozrejme náročnejšie, pretože väčšinou chceli obaja naraz niečo iné. Musela som byť mysľou vždy o dva kroky pred nimi. Na cesty lietadlom som balila do sáčku lego kocky, alebo iné stavebnice, mala som so sebou zásobu plastelíny, fixiek a papierov, kúpila som vždy nové autíčka, ktoré boli zrazu veľmi zaujímavé.

Niekedy som mesiac pred odletom ukryla niekoľko ich hračiek a vybalila ich v lietadle. Stiahli sme nové rozprávky… Máme aj osvedčené hry.

A teraz, keď sú chlapci veľkí, už si konečne počas cestovania môžem dovoliť vytiahnuť aj knihu, prípadne si stihnem pozrieť celý film až do konca… Často hráme karty, šachy, meno-mesto-zviera-vec alebo všetci nerušene počúvame svoju hudbu.

Existuje film „Táto krajina nie je pre starých“. Je podľa vás na svete krajina, ktorá vyslovene nie je vhodná na cestovanie s deťmi?

Určite áno. Hlavne kvôli bezpečnosti sú to krajiny, v ktorých nie je stabilná situácia. Krajiny ako Sýria, Afganistan… Taktiež si neviem predstaviť rodinnú dovolenku v Severnej Kórei.

Nájdu sa medzi vašimi zážitkami aj nejaké nepríjemné či dokonca nebezpečné situácie, keď ste sa o deti báli?

Zažili sme nepríjemnú jazdu autobusom na útese na Srí Lanke, ale tiež keď nás prekotil šofér tricykla na Filipínach do priekopy, iba pár metrov od obrovskej priepasti.

Matejko v Albánsku od radosti skočil do prázdneho bazéna, kde si rozrazil bradu na 6 štichov… Ja sa o deti bojím stále a čím sú staršie a samostatnejšie, tak ešte viac.

Lovenie chobotnice na Srí Lanke. Foto: Marika Srnánková, Cestuj s deťmi
NEPOUZ, Sri Lanka Lovenie chobotnice na Srí Lanke.

Otvárajú sa vám na cestách vďaka deťom dvere a možnosti, ktoré by inak ostali zatvorené?

V exotických krajinách ste ako turisti s inou farbou pleti pre domácich veľmi zaujímaví. Máme množstvo zážitkov, kedy nás domáci zavolali k sebe domov, pretože sa chceli dozvedieť množstvo informácií o našej kultúre a o našej rodine.

Popri rozhovoroch sa dozviete zaujímavé informácie aj o nich. Na Filipínach nám s nadšením ukazovali miestni svojich kohútov, pretože si mysleli, že práve kohúty sú pre nás veľkou neznámou a nikdy sme ich na vlastné oči nevideli :-).

Na Srí Lanke vo vnútrozemí nám chceli domáci uloviť veľkého jaštera, alebo opicu, po ktorej v džungli dokonca strieľali. Chceli nás poctiť ich tradičným jedlom. Zážitkov máme za tie roky cestovania naozaj veľmi veľa, možno by z nich bola aj zaujímavá a vtipná kniha.

Ktoré úplne najexotickejšie (v akomkoľvek slovazmysle) miesto ste navštívili?

Madagaskar, tento ostrov bol najexotickejší v každom slova zmysle a myslím si, že exotickým miestom pre nás bola tiež tradičná Kambodžská dedinka Skuon, v ktorej doteraz pripravujú pečené tarantuly a netopiere.

Váš blog sledujú tisíce rodín. Zvyknú si od vás pýtať tipy na konkrétne destinácie, rady ako zabookovať najlacnejšie letenky či kde zohnať výhodné ubytovanie…?

Pravdaže. Denne dostávam niekoľko otázok ohľadom ubytovania a výletov a nie len čo sa exotiky týka, ale tiež ohľadom cestovania po Slovensku.

Momentálne je obrovský boom Mexiko, s ktorým sa roztrhlo vrece a otázky ohľadom tejto krajiny sa mi celý december a január hrnuli z každej strany. Vzhľadom na množstvo otázok, ktoré sa mi od rodín roky opakujú máme na webe k dispozícii už desiatich sprievodcov nie len z exotických destinácií, v ktorých rodiny nájdu odpovede na všetky otázky.

Objavovanie mayských stavieb v Mexiku. Foto: Marika Srnánková, Cestuj s deťmi
NEPOUZ, Mexiko, Objavovanie mayských stavieb v Mexiku.

Už druhý rok aktuálne cestujete po Slovensku. Ktoré miesta ste „objavili“, ktoré vás prekvapili?

Niekedy mám pocit, že už ani nemôže byť miesto, kde sme na Slovensku neboli… :-) I keď samozrejme tých miest je ešte neúrekom. Za posledné obdobie sme precestovali niekoľko tisíc kilometrov iba naprieč Slovenskom. Liptov, Orava, Pieniny, Spiš, Tatry, Záhorie…

Roky zbožňujeme Banskú Štiavnicu a najnovšie sme si rovnako zamilovali Levoču a Svidník.

Navštívili sme množstvo jaskýň, objavili vodopády, prešli desiatky hradov, chrámov, kostolov. Zamilovali sme sa do Skanzena vo Svidníku a konečne po rokoch sme navštívili naše Opálové bane.

O galériách a múzeách na Slovensku môžeme pokojne napísať knihu :-).

V lete sme splavili Ipeľ na kanoe, Malý Dunaj na katamaráne, Hron na rafte a Dunajec na pltiach.

Túto zimu nezaháľame, okrem lyžovačiek sme sa kúpali hneď v niekoľkých prírodných termálnych prameňoch v Kalamenoch, alebo v Liptovskom Jáne.

Najviac sa však tešíme na jarnú turistiku. Minulý rok sme videli v Tatrách vlka a toto v chlapcoch rezonuje dodnes. Na Slovensku sa úžasne cestuje a každá aktívna rodina tu zažije fantastické dobrodružstvá.

Kam sa chystáte tento rok?

Počas tohto roka nás snáď čaká ešte zopár lyžovačiek a tešíme sa, že si opäť užijeme cestovanie po Slovensku spojené s turistikou a výborným jedlom na salašoch. V máji sa chystáme na plavbu výletnou loďou Costa po Tureckom pobreží a Gréckych ostrovoch. Už sa nevieme dočkať!

mall tv, čočík Čítajte viac Ako sa cestuje v Číne? Trieda „Guantánamo“ verzus luxusné rýchlovlaky Kansas, Mesiac, kolotoč, farby, zábava, lunapark Čítajte viac Najväčšie ruské kolo má štvrť kilometra! Z ostatných spravilo liliputánov

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #bloger