Do New Yorku spiatočne za 300? Áno, a s odletom z Košíc! Alebo bez prestupu z Viedne

V predpandemických časoch bol New York takmer bezkonkurenčne najobľúbenejšou diaľkovou letenkou Slovákov. Pandémia a s ňou spojené na viac ako jeden a pol roka zavreté hranice Spojených štátov spôsobili, že túto pozíciu si šikovne uchmatol exotický Dubaj.

17.02.2022 07:30
New York spiatocne zacina na cenovke od 300 eur... Foto:
New York spiatočne sa začína na cenovke od 300 eur s odletom z Košíc - k dispozícii sú aj priame lety z viedenského letiska.

Spojeným štátom na čele s „Veľkým jablkom” pomáhajú k návratu medzi top destinácie Slovákov najmä rakúske aerolinky Austrian Airlines, ktoré znižujú ceny priamych letov.

Spiatočnú letenku do New Yorku vedia cestovatelia momentálne zohnať s cenovkou za 359 eur – bežne sa cena pohybuje na úrovni 500 a viac eur. Hlavnou výhodou letov s aerolinkami Austrian Airlines je odlet zo susednej Viedne a tiež fakt, že ide o priamy let.

Práve priame lety za akciovú cenu opätovne zvýšili záujem o New York aj na konci minulého roka – New York tak v decembri rástol podľa dát Pelikána o takmer 300 percent.

Nárast pokračoval aj v januári 2022, kedy predaj leteniek narástol o ďalších 70 percent. New York patril pred pandémiou k najobľúbenejším mimoeurópskym letenkám Slovákov, konkuroval mu jedine thajský Bangkok.

V roku 2021 ho z trónu zosadil Dubaj, predbehli ho aj Maldivy či Punta Cana v Dominikánskej republike. Rok 2022 preň vyzerá lepšie a za Dubajom zaostáva len o 30 percent.

Prvú vlnu leteniek do New Yorku, a aj celkovo leteniek do Spojených štátov, využili najmä rodiny, ktoré sa kvôli uzavretým hraniciam dlho nenavštívili.

Dĺžka pobytu sa preto držala na priemernej úrovni troch týždňov, letenky sa kupovali prakticky okamžite a na poslednú chvíľu – až 25 percent cestovateľov, ktorí si zakúpili letenky v októbri, vycestovalo hneď nasledujúci mesiac.

Štyri mesiace po otvorení Ameriky sa tzv. booking window – teda obdobie od zakúpenia letenky po odlet, predlžuje a do Ameriky začínajú vo veľkom smerovať aj turisti.

A kým v minulom roku sa držalo na úrovni približne 84 dní, dnes kupujeme letenky v priemernom predstihu štyroch mesiacov.

Zo zakúpených leteniek počas januára sa počas prvých dvoch mesiacov roka 2022 chystalo či chystá na cesty len necelých 7 percent cestovateľov.

Najobľúbenejšími sú aktuálne letné termíny, ktoré po období Vianoc patria k najvyhľadáva­nejším – tie sú naďalej k dispozícii práve priamymi letmi z viedenského letiska, či z východu Slovenska – v ponuke nájdu dovolenkári aj odlety z Košíc, prestup na nich čaká jedine vo Viedni.

Letenky rakúskych aeroliniek sú flexibilné – cestovatelia si tak vedia zmeniť dátum odletu, zaplatia jedine rozdiel do novej ceny letenky, a to tiež iba v prípade, že nejaký vznikne.

V ponuke tiež nájdu veľmi populárnu prémiovú ekonomickú triedu, takpovediac dostupnejšiu biznis triedu, za akciovú cenovku od 929 eur spiatočne.

Hlavným rozdielom je jeden kus 23 kilogramovej batožiny navyše, výborné menu, viac priestoru, tiež komfortnejšie sedenie, ale aj rýchlejší prechod letiskovými kontrolami či prednostné odbavenie na letisku.

Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch? NEPOUZ, exotika Čítajte viac Lyže meníme za palmy: Aké exotické destinácie bodujú u Slovákov a koľko stojí dovolenka?
chyba
Viac na túto tému: #New York #Pelikan.sk