Podobu hradu Revište zo 17. storočia približuje jeho 3D model

Podobu hradu Revište v okrese Žarnovica tak, ako vyzeral v 17. storočí, môžu uvidieť všetci záujemcovia o históriu vďaka digitálnej 3D rekonštrukcii. Model je dostupný na on-line platforme a tiež prostredníctvom mobilnej aplikácie.

20.02.2022 13:00
debata

Ako uviedla Zuzana Jóbová, koordinátorka projektu z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), pri realizácii spojili svoje schopnosti historici, umelci, vysokoškolské inštitúcie z Čiech, Poľska a Slovenska, ako aj experti v oblasti inovatívnych technológií.

„Výsledkom je hodnoverná podoba hradu, založená na informáciách získaných počas dlhoročného výskumu hradu,“ konštatovala.

Hrad Revište je jednou zo 16 lokalít Pohronskej hradnej cesty, ktorú ako turistický produkt rozvíjajú viacerí partneri na území BBSK.

farebné, umelecké dielo, farby, tunel, ružová, červená Čítajte viac Pláž, hotel, mesto, kostol, hrad... Sedem miest, ktoré sú totálne ružové

O tento hrad sa staráme od roku 2011. Od toho istého roku tu prebieha archeologický výskum, posledné roky hrad stabilizujeme a pomaly obnovujeme časti, ktoré sa dajú obnoviť. Takto sme za posledné roky dobudovali a sprístupnili severnú vežu, delovú baštu, momentálne pracujeme na južnom paláci.

Som veľmi rád, že za pomoci odborníkov z radov historikov a špecialistov na inovatívne technológie sa nám podarilo vytvoriť krásny model, ktorý zobrazuje hrad v časoch jeho najväčšej slávy, uviedol predseda združenia Za záchranu hradu Revište Ratibor Mazúr.

Na tvorbe modelu sa podieľali špecialisti, ktorí majú skúsenosti s digitalizáciou a digitálnou rekonštrukciou historických objektov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Do procesu tvorby modelu poznatky vložili aj zástupcovia akademických inštitúcií, konkrétne z Akadémie umení v Banskej Bystrici, vysokých škôl z Poľska a Českej republiky. Partnerom v projekte boli aj zástupcovia Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre.

Realizáciu projektu koordinovala Krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, ktorá sa spolu s Rozvojovou agentúrou BBSK dlhodobo venuje rozvoju turistického produktu Pohronská hradná cesta. Projekt bol financovaný z grantu Vyšehradského fon­du.

Bunker Čítajte viac Prespali sme v atómovom kryte v centre Brna
debata chyba
Viac na túto tému: #hrad Revište