Žiadny sneh? Žiadny problém! Ako sa v Číne sánkujú a korčuľujú aj pod horúcim slnkom

Eric Zhang sa narodil v Čchung-čchingu na juhu Číny a vyrastal v teplom podnebí. Keď však odišiel na vysokú školu do New Yorku, prepadol kúzlu snehu. Odvtedy sa stal vášnivým lyžiarom a teraz, keď opäť žije v Číne, vychováva svoje malé dvojčatá ako milovníkov zimných športov, napísal spravodajský server CNN.

20.02.2022 07:00
debata (1)
Čína, srdce, rúška Čítajte viac Kam cestujú bohatí Číňania počas pandémie? Tradičné rezorty aj kontroverzné oblasti

Načasovanie by ani nemohlo byť lepšie, pretože Čína teraz hostí zimné olympijské hry v Pekingu. Nová generácia čínskych detí sleduje športovcov, ako je Eileen Guová, ako získavajú zlaté medaily, a začína snívať o vlastných športových úspechoch.

Na rozdiel od minulých rokov by teraz deti z celej Číny mohli mať šancu venovať sa zimným športom vďaka krytým zjazdovkám, klziskám, snehovým simulátorom a ďalším atrakciám, ktoré sa objavujú aj v najteplejších klimatických oblastiach krajiny.

V Šanghaji, Kantone, Čchung-čchingu, Šen-čene, Pekingu a Šen-jangu – najväčších čínskych mestách – sú teraz miesta, kde sa dospelí aj deti môžu hrať na snehu, aj keď je vonku vyše 25 stupňov Celzia.

Sen stať sa olympionikom pritom nie je jediným lákadlom. Od začiatku pandémie koronavírusu v marci 2020 sú čínske hranice v podstate uzavreté. To znamená, že turisti, ktorí by v minulých rokoch mohli vyraziť za lyžovaním do zahraničia, skúmajú možnosti domácej turistiky, aby ukojili svoju túžbu po snehu.

A Zhang je jedným z nich. V minulosti navštívil počas dovolenky japonské Sapporo a jazero Tahoe v Spojených štátoch, aby si zalyžoval. V minulom roku sa však vydal k jazeru Sung-chua na ďalekom severe provincie Ťi-lin, neďaleko hraníc so Severnou Kóreou.

Zdrojom inšpirácie sú aj čínske sociálne siete, kde používatelia serverov, ako je weibo alebo Wech, zdieľajú fotografie z lyžiarskych a snowboardových výletov.

„Sú to mladí ľudia a toto je ich cieľ,“ hovorí Zhang. „Toto sú miesta, kde chcú míňať peniaze – a práve oni sú skupinou, ktorá míňa najviac,“ dodáva.

mall tv, čočík Čítajte viac Ako sa cestuje v Číne? Trieda „Guantánamo“ verzus luxusné rýchlovlaky

Na stúpajúcej obľube zimných radovánok a športov zarábajú aj ďalšie odvetvia, predovšetkým výrobcovia oblečenia do chladného počasia a producenti športového vybavenia.

Čínska vláda v posledných rokoch podnikla množstvo krokov, aby v rámci olympijskej kampane propagovala a podporila rozšírenie zimných športov v krajine. V roku 2016 zverejnila čínska národná športová agentúra ambiciózny plán vybudovať do konca roku 2022 dokopy 650 klzísk a 800 lyžiarskych stredísk.

Vláda uvádza, že od čias, keď Peking pred siedmimi rokmi získal usporiadateľstvo zimných olympijských hier, sa do zimných športov zapojilo viac ako 300 miliónov Číňanov.

Rýchly nárast zastrešených športovísk určených na prevádzkovanie zimných športov ale má aj svoju odvrátenú stránku. Mnohé domáce lyžiarske strediská a klziská v Číne nie sú také moderné ako tie v bežnejších oblastiach v Európe alebo Severnej Amerike.

Kvalita športovísk potom môže byť dosť nevyrovnaná a príliš rýchla výstavba môže tiež škodiť životnému prostrediu. Problém je predovšetkým s obrovským množstvom vody, ktorá je potrebná na výrobu umelého snehu.

Čína, turisti, Peking, Zakázané mesto Čítajte viac Kurz čínskej mentality: Čo zaskočí turistov v najľudnatejšej krajine? čínsky múr, čína Čítajte viac Čína pokorila rekord: Olympionici sa vozia vlakom 100 metrov pod zemou popod Čínsky múr mall tv, čočík Čítajte viac Čína je úplne iný svet: Ako vyzerá všedný život v tom najpriemernejšom meste?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #Čína