Víchrica Eunice zasiahla Európu: Lietadlá metala ako hračky, vodu šľahala do výšok

Britské ostrovy zasiahla v piatok víchrica Eunice. Azda najhoršie je v šialenom vetre riadiť lietadlo, vzlietať a pristávať na plochu. A takýto "boj" sa nevidí každý deň. Státisíce divákov si preto naladili priamy prenos z londýnskeho letiska Heathrow, ktorý ukazoval, ako so živlom piloti zápasia.

19.02.2022 07:00
víchrica Eunice Foto: ,
Vlny pri majáku Porthcawl v Porthcawle vo Walese.
debata
Vlny nad vlnolamom a majákom v prístave...
Vlny zasiahli Porthleven na pobreží Cornwallu v...
+8Vodu fúka víchor späť na pevninu neďaleko...

Práve v takýchto chvíľach sa ukáže zručnosť pilotov. Ustáť poryvy víchrice nie je nič pre začínajúcich, bezpečne pristáť si vyžaduje roky skúseností a zručností.

Aby sa dramatická situácia odľahčila, moderátor Big Jet TV Jerry Dyer komentoval výkony lietadiel vtipnými výkrikmi a prirovnaniami. Niektoré pristátia pilotov pochválil, iných kapitánov zasa povzbudzoval výkrikmi „kľud, synu!“.

Dyer je podľa svojej stránky na sociálnej sieti LinkedIn profesionálnym moderátorom, ktorý rád streamuje živé vysielanie z oblasti letectva.

Zvyčajne je však jeho publikum podstatne menšie, pristávanie lietadiel v peknom počasí nie je mimoriadne zaujímavé.

Jerry Dyer sa letectvu venuje z nostalgie, jeho zosnulý otec bol totiž pilot. „Škoda, že je už preč, rád by som sa s ním porozprával o lietaní v týchto podmienkach,“ povedal.

Letiská po celom Spojenom kráľovstve vyzývajú cestujúcich, aby si zistili aktuálne informácie o podmienkach u svojich leteckých spoločností, pretože mnohé lety pre víchricu meškajú alebo sa rovno rušia.

Lietadlo spoločnosti easyJet, ktoré smerovalo z Bordeaux do Londýna na letisko Gatwick, sa napríklad pokúsilo až dvakrát neúspešne pristáť. Následne sa muselo otočiť a vrátiť späť do Francúzska.

Lietadlo / Slnko / Počasie / Čítajte viac Lietadlo pristálo s jedným pasažierom navyše: Žena porodila 10 km nad zemou okno, črepy, sklo, poistenie Čítajte viac Turista skončil u psychológov: Vyhliadkový most nad roklinou sa mu rozpadol pod nohami mall tv Naomi v Japonsku Nagano Čítajte viac Ako vyzerá olympijské Nagano dnes? Čo zostalo z veľkých hál a slávnej Big Hat?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #lietadlá #víchrica #Heathrow