Ktorá krajina má najsilnejší pas na svete? Slovensko je až 9. v rebríčku

Svet je plný papierovačiek, formalít a byrokracie. Je tu 227 turistických destinácií, ktoré vyžadujú na vstup pas. Žiadna krajina nemá taký silný cestovný dokument, aby zaručoval jeho držiteľom vstup do úplne všetkých krajín sveta, ale je tu niekoľko pasov, ktoré umožňujú vstup do takmer všetkých. Niet teda ani divu, že o dvojité občianstvo žiada viac ľudí ako kedykoľvek predtým.

02.03.2022 07:00
debata (9)

Údaje, ktoré zhromaždil Henley Passport Index, načrtávajú zaujímavý obraz o stave budúceho cestovania a poskytujú obraz o postpandemic­kom svete.

Index využíva informácie od Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA) na výpočet toho, koľko cestovných destinácií je dostupných bez víz, alebo s možnosťou jednoduchého vybavenia víz až po prílete, pre 199 krajín a držiteľov ich pasov.

Tu je päť najlepších krajín pre rok 2022:

5. miesto: Írsko a Portugalsko (187 krajín)

4. Švédsko, Holandsko, Francúzsko, Dánsko a Rakúsko (188 krajín)

3. Španielsko, Luxembursko, Taliansko a Fínsko (189 krajín)

2. Južná Kórea a Nemecko (190 krajín)

1. Japonsko a Singapur (192 krajín)

Slovensko je spolu s Litvou na 9. mieste so 182 krajinami, kam netreba víza. Česko je siedme so 185 krajinami na konte.

Mnoho ázijských krajín od vzniku indexu v roku 2006 prudko vzrástlo. Fakt, že Japonsko si udržalo prvenstvo, vypovedá o jeho silnej pozícii vo svetovom meradle.

Medzi krajiny, ktoré nedopadli vôbec dobre, patria už tradične Sýria, Afganistan a Irak – ich pasy umožňujú vstup do menej ako 30 destinácií.

Tohtoročný index ukazuje, že rozdiel medzi krajinami s najvyššou a najnižšou pozíciou v indexe, sa zväčšuje. Japonsko predčilo Afganistan o 166 krajín. Príčin je mnoho, vrátane pandémie a prebiehajúcich politických kríz.

počítač, laptop, chalan, Čítajte viac Ako zarábajú travel blogeri? Budeme zas cestovať? 10 najgooglenejších otázok Jennifer Lopez Čítajte viac Osem pláží, kde najpravdepodobnejšie stretnete dovolenkovať celebritu fotografka, fotky, fotoaparát, fotenie, snímky, dievča, turistka, cestovanie, obrázky, foťák, dovolenka, schody Čítajte viac Kvíz: Spoznáte slovenské mestá na fotografiách?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #víza #pasy