Tridsiatnik navštívil všetky krajiny sveta. Ako svoje cesty celých 10 rokov financoval?

Drew Goldberg, známy pod pseudonymom Drew Binsky, je veselý mladík, ktorý sa rozhodol, že sa pozrie do každej krajiny našej planéty. Sen mnohých z nás, no jednou z prekážok sú peniaze. Ako sa tomuto Američanovi podarilo svoje 10-ročné dobrodružstvo zaplatiť?

03.03.2022 07:00
debata (2)

Drew absolvoval 1 458 letov a 1 117 jázd autobusmi a vlakmi – presne toľko ciest musel uskutočniť, aby naplnil svoj cieľ precestovať celú Zem. A podarilo sa mu to za menej ako desať rokov, čím sa stal 250. človekom na svete, ktorý „všade bol a všetko videl“.

Poslednou krajinou na jeho 197-bodovom zozname bola Saudská Arábia. OSN síce uznáva 193 suverénnych štátov, no Drew pridáva aj štyri ďalšie – Kosovo, Palestínu, Taiwan a Vatikán.

V roku 2017 navštívil aj Slovensko.

Podľa vlastných slov si mladý cestovateľ cesty a pobyty veľmi neplánuje a stavia skôr na spontánnosť.

V každej krajine pobudol priemerne asi týždeň. Na niektoré miništátiky ako Luxembursko, Monako, Lichtenštajnsko a niekoľko krajín uprostred Južnej Afriky – mu stačilo aj 24 hodín, no v iných strávil aj viac ako tri mesiace.

Vo Vietname, na Filipínach, v Thajsku, Južnej Kórei a v Českej republike dokonca žil viac ako pol roka.

Ako povedal pre CNBC, najväčšou výzvou bolo získať víza do uzavretých krajín, 160 ich navštívil bez víz, ale do 40 štátov si ich musel vybavovať.

Najťažšie získaval povolenie na vstup do Iránu, Turkménska, Severnej Kórey, Južného Sudánu, Venezuely, Afganistanu, Iraku, Sýrie.

Jeho spôsob cestovania je jedinečný v tom, že sa spolieha na svojich sledovateľov na sociálnych sieťach. Všade hľadá kontakty a miestni mu ukazujú najzaujímavejšie atrakcie svojej krajiny.

Pandemická situácia vo svete výrazne ovplyvnila aj jeho cestovanie, za posledných 18 mesiacov bol asi 80-krát na testoch a stihol navštíviť 20 krajín – z toho do 14 sa vrátil opakovane a do 6 zavítal po prvý raz, aby tak zavŕšil svoj zoznam.

Covid však neobišiel ani jeho, nakazil sa v Iraku, no až v Afganistane si uvedomil, že stratil čuch a chuť.

Jeho najkrajší zážitok je stretnutie s kmeňom trpaslíkov, geneticky najnižšími ľuďmi, v Stredoafrickej republike.

Keďže žijú ďaleko od civilizácie, z hlavného mesta Bangui, kam priletel lietadlom, musel ísť osem hodín taxíkom do stredu ničoho a potom ešte dve hodiny kráčať lesom. Títo ľudia vraj nikdy predtým ešte nevideli ani belocha, nieto ešte nepygmeja.

Naopak, medzi najhoršie zážitky na cestách patria otravy jedlom, ktoré ho postihli asi 30-krát. Najsilnejšiu mal v Jemene, po ktorej schudol až 10 kilogramov.

Vášeň a zárobky

Ako však Drew svoje cesty krížom-krážom po zemeguli financoval? Začal ako učiteľ angličtiny v Kórei, zarábal 2000 dolárov mesačne a bývanie bolo zadarmo. Mal vtedy 22 rokov, takže ako mladému človeku s veľkými snami sa mu podarilo niečo našetriť.

V roku 2015 sa začal venovať sociálnej sieti Snapchat, kde ho sponzorovalo mnoho značiek. Dostal napríklad 5 000 dolárov, aby sa vybral na olympiádu v Riu de Janeiro a vytvoril na Snapchate fotopríbehy. Rok snapchatovania mu vyniesol 30 000 dolárov, čo je pre nenáročného turistu celkom dosť.

Ďalším zdrojom príjmov je jeho blog, na ktorom zarába vďaka spolupráci s hostelmi a nízkonákladovými leteckými spoločnosťami, ktoré propaguje.

A zarába, samozrejme, aj na videách, ktoré nakrúca z ciest, aj keď z tejto činnosti mu financie začali prichádzať veľmi pomaly. Prvé videá zverejnil v roku 2017 na Facebooku, no na prvých 300 nahrávkach nezarobil ani cent. Potom sa to však rozbehlo, napríklad jeho video z Bangkoku o mužovi, ktorý robí chutné hamburgery, videlo 7 miliónov ľudí a zarobil zaň 10 000 dolárov.

Odvtedy na videách, ktoré publikuje na Facebooku a Youtube, pravidelne zarába 20 000 až 40 000 dolárov mesačne, niekedy aj viac. Značky, ktorým nakrúti reklamné video, mu zaň zaplatia 15 000 až 30 000 dolárov.

Posledným zdrojom jeho príjmov je jeho vlastný tovar, ktorý predáva pod svojou značkou. Predáva aj kurzy cestovania za 150 dolárov.

Zarábanie viac peňazí si však vyžaduje aj viac námahy, a tak dnes spolupracuje s 23 ďalšími ľuďmi, ktorých platí. A chystá aj ďalšie projekty – dokumenty o krajinách a miestach, ktoré precestoval, vydáva knihu, ale predovšetkým chce stretávať a inšpirovať ľudí k cestovaniu.

fotografka, fotky, fotoaparát, fotenie, snímky, dievča, turistka, cestovanie, obrázky, foťák, dovolenka, schody Čítajte viac Kvíz: Spoznáte slovenské mestá na fotografiách? turista, turistika, hory, výlet, cestovanie, príroda, Švajčiarske Alpy Čítajte viac Necestujte nikam! Najkrajšie turistické trasy máme na Slovensku, tu je top 5 Litva, Baltské more, západ slnka, Palanga Čítajte viac Podvodný výťah vás vezme do Poseidonovej ríše. Čo ak sa pod hladinou zasekne?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #travel bloger