V areáli hradu Šášov pribudlo 12 nových informačných tabuliek

V areáli hradu Šášov v blízkosti Žiaru nad Hronom pribudlo 12 nových informačných tabuliek mapujúcich jednotlivé stavebné časti hradu, ktoré návštevníkov oboznámia s jeho históriou i vývojom, informovala Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

27.02.2022 13:00
Hrad Šášov Foto:
Hrad Šášov.
debata

Nové informačné tabuľky sú rozmiestnené v celom hradnom areáli a obsahujú stručné informácie o vybraných objektoch v slovenskom i anglickom jazyku. Ich súčasťou je aj pôdorys hradu či ilustrácia teoretickej rekonštrukcie s vyobrazením daného objektu.

„Časť z nich je osadená priamo na múroch a časť na dubových trámoch. Pri tvorbe ich dizajnu sme vychádzali z jednotného katalógu mobiliára, ktorý bol vypracovaný práve pre Pohronskú hradnú cestu,“ priblížil Rastislav Uhrovič zo Združenia za záchranu hradu Šášov.

Počas minulého roka na Šášovskom hrade pokračovali i záchranárske práce, ktoré sa zamerali na obnovu východného múru delovej veže na úrovni tretieho a štvrtého podlažia. Delová veža je hlavnou dominantou hradu a pôvodne pozostávala z piatich nadzemných podlaží.

„Jej deštrukcia sa začala prakticky hneď po opustení hradu na prelome 18. a 19. storočia. Tento rozpad trval až do roku 2009, keď sa na tomto objekte realizoval prvý murársky zásah. Posledné roky sa práce zameriavajú predovšetkým na obnovu jeho východného múru, ktorý sa zboril niekedy na rozhraní rokov 1999 a 2000,“ dodal Uhrovič.

Obnova východného múru má pomôcť k stabilizácii celého objektu, v ktorom by v budúcnosti mohla vzniknúť aj muzeálna expozícia. Najvyššie časti delovej veže by zas mohli byť využívané na zážitkové pozorovanie nočnej oblohy.

Zrúcanina hradu Šášov je jednou zo 16 lokalít Pohronskej hradnej cesty, ktorú prostredníctvom rozvojových projektov finančne podporuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Do rozvoja jednotlivých lokalít v oblasti cestovného ruchu smerovalo od roku 2019 takmer 180.000 eur.

„Za tieto peniaze sa realizovali zmysluplné projekty, ktorými sme dosiahli to, že Pohronskú hradnú cestu ako turistický produkt už poznajú ako obyvatelia Banskobystrického kraja, tak aj návštevníci spoza hraníc kraja,“ poznamenal predseda BBSK Ján Lunter.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad Šášov