Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

Ukrajina je veľká, pestrá a na pamiatky aj prírodné krásy bohatá krajina. V zozname Svetového dedičstva UNESCO ich má zapísaných až sedem. Šesť z nich je kultúrnych, jedna prírodná.

24.03.2022 07:00
debata

Katedrála sv. Sofie

Medzi najkrajšie a najznámejšie chrámy sveta patrí Chrám svätej Sofie v Kyjeve. Spolu s priľahlými kláštornými budovami, kyjevská Pečersk Lavra, je na zozname od roku 1990.

Katedrálu začali stavať v roku 1037 na pokyn kniežaťa Jaroslava I. Múdreho. Hoci chrám odvtedy viackrát utrpel škody, mnoho pôvodných fresiek a mozaík sa podarilo zachovať.

Rebríček: Najkrajšie ukrajinské mestá a ich ešte nezbombardované pamiatky

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Chrám svätej Sofie pôvodne navrhli ako konkurenciu chrámu Hagia Sofia v Konštantinopole (v dnešnom Istanbule) a mal symbolizovať nový Konštantinopol, hlavné mesto kresťanského kniežatstva, Kyjev.

V kláštore má sídlo predstaviteľ ukrajinskej ortodoxnej cirkvi. V pôvodných jaskynných priestoroch sú dodnes uchované telá mumifikovaných mníchov.

Ľvov

V zozname UNESCO je od roku 1998 aj čarovné historické centrum mesta Ľvov. Najväčšie mesto západnej Ukrajiny, ktoré leží asi 65 kilometrov od hraníc s Poľskom, je kultúrne, ekonomické a správne stredisko celej oblasti.

Vzniklo v neskorom stredoveku a následné storočia prekvitalo ako obchodné, administratívne aj náboženské centrum.

Stredoveká mestská topografia sa zachovala podnes a badať na nej stopy rôznych etnických skupín, ktoré tam žili. Zachovalo sa aj veľa pekných barokových a neskorších stavieb.

Architektúra mesta je dobrým príkladom architektonických a umeleckých tradícií východnej Európy v kombinácii s talianskymi a nemeckými vplyvmi.

Staroveké mesto Tauric Chersonese a jeho Chora

Pozostatky tohto starobylého mesta odkazujú na zaujímavú historickú dobu s výrazným vplyvom Grécka. Neskôr sa dostalo pod rímsky vplyv, potom sa celé územie premenilo na provinciu. V zozname sú vykopávky od roku 2013.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Ukrajina