Pokračovanie článku: Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?

Rezidencia bukovinských metropolitov

Rezidencia bukovinských metropolitov je architektonický komplex v Černoviciach. Postavili ho v rokoch 1864 až 1882 podľa návrhu českého architekta Josefa Hlávku. Je majstrovskou historizujúcou synergiou rôznych architektonických štýlov. V budovách dnes sídli miestna univerzita. Na zozname je od roku 2011.

Karpatské drevené chrámy

Východokatolícke alebo grécko-pravoslávne kostoly v severných Karpatoch v dnešnom južnom Poľsku a východnej Ukrajine sú zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO od roku 2013. 16 cerkví bolo vybudovaných medzi 16. a 19. storočím.

Struveho geodetický oblúk

Pod týmto názvom sa ukrýva reťazec 34 triangulačných bodov s celkovou dĺžkou 2820 kilometrov siahajúci od Hammerfestu v Nórsku až k Čiernemu moru. Preto je táto pamiatka spoločná pre 10 krajín (Nórsko, Švédsko, Fínsko, Bielorusko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rusko, Moldavsko a Ukrajina) a na zozname je od roku 2005.

Ide o body prieskumu, ktorý v období rokov 1816 až 1855 vykonal astronóm Fridrich Struve, aby pomocou presného merania dlhého úseku poludníka určil presné rozmery a tvar Zeme.

Karpatské bukové pralesy

Aj túto pamiatku zdieľa Ukrajina s ďalšou krajinou – so Slovenskom. Od roku 2007 je tento dokonalý príklad nenarušených lesov mierneho pásma na Zozname UNESCO.

Lokalitu tvorí 10 oddelených celkov pozdĺž 185 km dlhej osi od Rachivských vrchov a Chornohirského chrbta na Ukrajine, západne pozdĺž Poľskej vyvýšeniny po Bukovské a Vihorlatské vrchy na Slovensku.

Kúpele, Luhačovice Čítajte viac Kde vyviera Vincentka, kde sa narodil Komenský a kde Polívka? Chalani z hôr, mall tv, Vysoká Čítajte viac Ako sa pripraviť na túru? Čo nesmiete zabudnúť? Vyberte sa na Vysokú s dobrým plánom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Ukrajina