Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Z Ukrajiny uteká mnoho ľudí v snahe dostať sa do bezpečia. Naopak, mnoho Ukrajincov sa vracia, pretože dostali povolávacie rozkazy, aby sa pridali k vojsku a bránili svoju vlasť pred ruskou inváziou. Je tu však jeden mladý muž, ktorý sa rozhodol odcestovať do krajiny zmietanej dramatickými udalosťami len tak - pre zábavu.

27.02.2022 07:00
debata (2)

Brit Miles Routledge, 22-ročný študent fyziky, nie je v lietaní do vojnových zón nováčikom. Už v auguste 2021 ho podľa Euronews britské sily zachránili z Kábulu, kam sa vybral afganskú dovolenku, no padol do rúk Talibanu.

Teraz si to namieril na Ukrajinu, kde – ako tvrdí – chce pomáhať. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že má pri sebe tím veteránov z celého sveta, pár zdravotníkov, ktorí zriaďujú zdravotné stredisko, a býva v bezpečnom dome na poľských hraniciach.

S tímom plánuje jazdiť po Ukrajine a zorganizovať charitatívne podujatie na pomoc Ukrajine.

V nedávnom rozhovore pre študentské noviny The Tab však povedal: „Je to naozaj zábavné, skoro ako keď si to vojak užíva napriek tomu, čo sa deje.“

Miles, ktorý má na Twitteri viac ako 73 000 sledova­teľov, zbiera peniaze na svoje cesty prostredníctvom crowdfundingových stránok, ako je Go Fund Me.

V jeho najnovšom crowdfundingovom úsilí sa uvádza, že peniaze pomôžu „zachrániť dve rodiny“, hoci neprezradil, z ktorej krajiny.

Dokonca si vyrobil aj falošný novinársky preukaz.

Hoci mnohí považujú Milesove činy za naivné, ba priam za úplne neúctivé, sú súčasťou rastúceho trendu. Turizmus na miesta katastrof sa v poslednom desaťročí stáva čoraz populárnejším.

Ľudí láka navštíviť miesta predchádzajúcich alebo prebiehajúcich zverstiev či pohrôm, miesta, ktoré sa spájajú so smrťou a tragédiou.

Najznámejší je turizmus na miesta spojené s holokaustom, vrátane Osvienčimu či Bergen Belsen.

Osvienčimské múzeum, ktoré má obrovskú historickú a vzdelávaciu hodnotu, napríklad muselo v posledných rokoch požiadať ľudí, aby si prestali robiť selfie.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Najpokrokovejšie aerolínie: Ukrajinské letušky vymenia opätky za tenisky Mariánske lázne Čítajte viac Európske monumenty sa na znak solidarity rozžiarili v ukrajinských farbách

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Putinova vojna