Deväť zaujímavostí o Ukrajine: Najnavštevovanejšia reštaurácia, najkrajší jazyk, z piva výbušniny

Ukrajina je najväčšou krajinou Európy, ktorá sa celá nachádza na tomto kontinente.

15.03.2022 07:00
Ukrajina, chrámy, veže, strechy Foto: ,
Kyjevčania v parku pri kláštore z 11. storočia. Ilustračné archívne foto.
debata (3)

Ukrajina má rozlohu 603 628 kilometrov štvorcových, čím poráža poráža druhú najväčšiu krajinu, Francúzsko, o 50 000 kilometrov štvorcových.

Tretie je Švédsko veľké 450 295 kilometrov štvorcových. Nasledujú Nórsko, Nemecko, Fínsko, Poľsko a Taliansko.

Ukrajina je rozdelená na 24 oblastí (krajov). Na svojej úctyhodnej rozlohe má rozmanitú krajinu, od krásnych Karpát pokrytých lesmi až po pláže neďaleko mesta Odesa a obrovské mestá ako Kyjev, Charkov, Ľvov.

Najvyššia hora Ukrajiny je Hoverla s výškou 2061 m n. m. Hoverla je súčasťou pohoria Karpaty. Od konca 19. storočia je významnou turistickou atrakciou a meho si získala aj ako miesto extrémnych športov.

Ukrajinský jazyk je jediným úradným jazykom v krajine. V roku 1934 ho vyhlásili za 3. najkrajší jazyk po francúzštine a perzštine. Vyhodnotili ho tiež za 2. najmelodickejší hneď po taliančine.

Ukrajinská kuchyňa je rozmanitá a mnohé z jej jedál poznáme aj u nás. Napríklad kapustové závitky plnené ryžou, mrkvou a mäsom – na východnom Slovensku známe ako holubky. Najznámejším ukrajinským jedlom je boršč – polievka z červenej repy, kapusty, zemiakov a mäsa – aj keď k jeho objaveniu sa hlásia aj Rusi. Známe ukrajinské nápoje sú Ľvovské pivo (továreň počas invázie podľa informácií médií začala vyrábať namiesto piva Molotovove koktaily), horilka (vodka) s korením, horilka s medom, zakarpatské víno a Ľvovská káva.

Okrem tradičných jedál sa tu udomácnila aj hamburgerová kultúra. McDonald's na námestí Vokzalna v Kyjeve patril medzi najnavštevovanejšie reštaurácie McDonald's na svete. Bol údajne 3. najnavštevo­vanejšou reštauráciou z tohto reťazca na svete. Reštaurácia sa nachádza hneď vedľa železničnej stanice.

Na rozdiel od mnohých kultúr po celom svete nosia Ukrajinci snubné prstene na pravej ruke, nie na ľavej.

Plynová lampa vznikla práve tu. V roku 1853 ju vynašli dvaja ľvovskí lekárnici – Jan Zeh a Ignacy Łukasiewicz. Dnes tento úspech pripomína kaviareň s názvom Gasova Lampa.

Ukrajina je najväčším svetovým producentom slnečnicových semien, tesne za ňou nasleduje Rusko. Odhaduje sa, že celková rozloha slnečnicovej poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine by mohla pokryť celé územie Slovinska.

An-225 je najťažšie lietadlo, aké kedy bolo vyrobené, s maximálnou vzletovou hmotnosťou 710 ton. Má tiež najväčšie rozpätie krídel zo všetkých funkčných lietadiel. Antonov An-225 Mriya bol vyrobený v Kyjeve ešte za čias Sovietskeho zväzu. Ruská armáda na túto pýchu ukrajinského letectva počas invázie zaútočila a zničila ju.

Antonov An-225 Čítajte viac Rusi poničili pýchu ukrajinského letectva - Mriju. Možno prežije
Izrael, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina ešte neumrela... Toto je príbeh hymny, ktorá nikdy nebola aktuálnejšia utečenci, migranti, Nickelsdorf Čítajte viac Utiekol z jednej vojny, skočil rovno do druhej. Teraz uteká s deťmi z Ukrajiny do Poľska Mariánske lázne Čítajte viac Európske monumenty sa na znak solidarity rozžiarili v ukrajinských farbách Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina