Uvoľnili vstupné a vízové požiadavky: Ktoré európske krajiny otvárajú brány Ukrajincom?

Predpokladá sa, že okolo milióna ľudí už utieklo z Ukrajiny do susedných krajín odvtedy, čo Rusko 24. februára začalo inváziu.

04.03.2022 07:00
debata (1)
Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Krajiny na celom svete preto otvorili svoje hranice pre ukrajinských utečencov, najviac Európska únia. Podľa predstaviteľov EÚ a Francúzska by sa blok mal pripraviť ešte na ďalšie milióny, keďže konflikt eskaluje, píše Euronews.

Mnohé európske krajiny uvoľnili svoje vstupné a vízové požiadavky pre tých, ktorí utekajú pred vojnou. Aké sú teda nové pravidlá?

Európska únia

Ukrajinci s biometrickými pasmi môžu už od roku 2017 cestovať do schengenského priestoru a pobudnúť tam 90 dní z každých 180 dní bez toho, aby potrebovali víza.

V nedeľu 27. februára sa stretli ministri vnútra EÚ a dohodli sa, že všetkým ukrajinským utečencom povolia zostať v EÚ až jeden rok bez toho, aby museli najskôr požiadať o azyl.

Toto obdobie sa potom môže dvakrát predĺžiť o šesť mesiacov a EÚ bude môcť navyše predĺžiť pobyt ešte o ďalší rok, ak bude vojna pokračovať. Celkovo budú teda ukrajinskí občania ostať na území EÚ až tri roky.

Európska komisia je pripravená aktivovať doteraz nepoužitý mechanizmus s názvom Dočasná ochranná smernica, ktorý by pomohol krajinám EÚ spravovať a zdieľať žiadosti od ukrajinských štátnych príslušníkov. Má pomôcť, keď tradičné azylové systémy zahltí masový príchod utečencov.

Dočasná ochrana neznamená, že osoba dostane azyl, ale jednotlivci môžu o neho požiadať kedykoľvek počas pobytu. Deťom zaradeným do vzdelávacieho systému a ľuďom so zdravotným postihnutím sa môže povoliť pobyt po uplynutí dočasnej ochrany.

V dôsledku doložiek o výnimke nie sú týmito právnymi predpismi viazané Írsko a Dánsko.

Mariánske lázne Čítajte viac Európske monumenty sa na znak solidarity rozžiarili v ukrajinských farbách

Írsko

Írsko v piatok 25. februára oznámilo, že okamžite ruší vízovú povinnosť pre Ukrajincov.

„Ľudia, ktorí zvažujú opustiť Ukrajinu a cestovať do Írska, tak môžu v nasledujúcom období urobiť bez víz, ak usúdia, že je bezpečné cestovať,“ uvádza sa v tlačovej správe írskeho ministerstva spravodlivosti.

Maďarsko

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol, že krajina prijíma všetkých občanov a legálnych obyvateľov Ukrajiny.

Ukrajinci unikajúci pred vojnou, ktorí nemajú biometrický pas alebo iný cestovný doklad, budú individuálne posúdení podľa iných identifikačných dokladov.

Vstup povolený majú aj tí, ktorí prišli z tretích krajín, a to po náležitom preverení.

Moldavsko

Moldavská prezidentka Maia Sandu na Twitteri uviedla, že „hranice krajiny sú otvorené pre ukrajinských občanov, ktorí potrebujú bezpečný tranzit alebo pobyt“.

Výnimočný stav znamená, že ukrajinskí občania budú vpustení do krajiny, aj keď nebudú mať pasy. Môžu prekročiť hranice s domácimi preukazmi totožnosti.

Zatiaľ čo mnoho ľudí hľadajúcich útočisko odcestovalo do EÚ, najmenej 100 požiadalo o azyl v Moldavsku.

rusko separatisti vojaci Čítajte viac V New Yorku netečie voda a ostreľujú ho proruskí separatisti

Poľsko

Poľsko povoľuje vstup každému z Ukrajiny, dokonca aj tým, ktorí nie sú držiteľmi platného cestovného pasu.

Úradníci oznámili, že pozdĺž 535 km dlhej hranice krajiny s Ukrajinou bude otvorených deväť prijímacích centier, ktoré budú ponúkať jedlo, lekársku starostlivosť, miesto na odpočinok a informácie pre tých, ktorí utekajú pred inváziou.

Rumunsko

Občania Ukrajiny môžu v súčasnosti vstúpiť do Rumunska s biometrickým alebo jednoduchým pasom na hraničných priechodoch. Tí, ktorí žiadajú o azyl, môžu vstúpiť aj s iným dokladom totožnosti, vrátane občianskeho preukazu a rodného listu.

Ten môže predložiť každý cudzinec priamo na hraničnom priechode.

Občania Ukrajiny môžu vstúpiť aj bez dokladov na základe deklarovanej totožnosti z humanitárnych dôvodov.

Slovensko

Slovenské ministerstvo vnútra oznámilo, že všetkým ukrajinským utečencom bude povolený vstup do krajiny – dokonca aj tým, ktorí nemajú platné cestovné doklady.

Krajina ustanovila tiež vyhlásenie dočasného útočiska „za účelom ochrany cudzincov [neobčanov SR] pred vojnou“, pričom všetkým utekajúcim bude dovolené zostať na Slovensku 90 dní.

Spojené kráľovstvo

Uvoľnili sa vízové ​​pravidlá pre najbližších rodinných príslušníkov Ukrajincov usadených v Spojenom kráľovstve. To znamená, že ukrajinskí rodinní príslušníci britských štátnych príslušníkov môžu bezplatne požiadať o rodinné migračné vízum.

Turkménsko, Ašgabat, bojovníci, sochy, Čítajte viac Top 10 najdrahších miest pre emigrantov v roku 2021. Prvé a tretie miesto vás prekvapí väzeň, väzenie, väznica, basa, Čítajte viac Taliansky Alcatraz sa premení na atrakciu. Ostrov s temným väzením bol postrachom

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Ukrajina