Ďalšia rana cestovaniu: Na rizikovom zozname je aj vzdušný priestor Slovenska, tvrdí EASA

Mal to byť rok obnovy a oživenia. Namiesto toho sa deje opak.

09.03.2022 07:00
debata (12)

Neistotu nemá nikto rád a práve v čase, keď svet začal nadobúdať dojem, že pandémia slabne a že cestovný ruch by sa mohol začať vracať do svojim predkoronových čias, prišla ďalšia katastrofa.

Okrem tej ľudskej, ktorej čelia priamo na Ukrajine milióny ľudí, ovplyvňuje invázia Ruska do susednej krajiny aj globálne cestovanie.

Po dvoch rokoch, keď sa kvôli pandémii cestovalo po celom svete veľmi málo, sa letecké spoločnosti a cestovné kancelárie opäť pripravujú na obmedzenia, uzavreté vzdušné priestory, rušenia ciest… Oblak neistoty zasa zahalil medzinárodné cestovanie.

Viac ako 30 krajín doteraz uzavrelo svoj vzdušný priestor pre Rusko, Moskva reagovala rovnako. Ruský úrad civilného letectva oznámil, že uzavrel svoj vzdušný priestor pre dopravcov z najmenej 37 krajín. Uzavretý zostáva aj vzdušný priestor nad Ukrajinou, Moldavskom a časťami Bieloruska.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Z krátkodobého hľadiska to znamená zrušenie letov alebo presmerovanie leteckých liniek.

Ale dlhodobé dôsledky by mohli byť pre cestovný ruch oveľa ďalekosiahlejšie, píše CNN. Globálne ceny ropy vyskakujú stále vyššie, pretože investori sa obávajú, že ruský export energie sa buď obmedzí, alebo úplne stopne. Rastúce náklady na palivo zvýšia ceny cestovného. Každý druh cestovania bude drahší, a preto aj dopyt po cestovaní opäť poklesne.

Najväčšia európska letecká spoločnosť Lufthansa uviedla, že obchádzky v Ázii budú stáť niekoľko miliónov eur mesačne.

Finančný riaditeľ Lufthansy Remco Steenbergen už uviedol, že dopravca bude musieť zvýšiť ceny leteniek, aby kompenzoval nárast cien pohonných hmôt a iných nákladov.

Slovensko ako riziko

Okrem finančných problémov budú na dopyt negatívne pôsobiť aj obavy cestujúcich.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #Ukrajina #vojna na Ukrajine