Najdrahšia fľaša vína, kráľ 20 minút na tróne, svadby s mŕtvymi: 12 faktov o Francúzsku

Má všetko - históriu, ktorú pozná celý svet, kultúru, od ktorej sa učí celý svet, módu, ktorú obdivuje a napodobňuje celý svet, gastronómiu a víno, ktoré miluje celý svet, úchvatnú architektúru, ktorá chytí za srdce každého na svete, more a pláže, o ktorých sníva celý svet, ale aj hory s dokonalými lyžiarskymi strediskami, ktoré im závidí celý svet. A má ducha. Jedinečného a podmanivého. A nie, nie je to Taliansko.

23.03.2022 07:00
Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Foto:
Jedna z parížskych sôch slobody.
debata

Podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí krajinu v roku 2019 navštívilo asi 90 miliónov zahraničných návštevníkov a cestovný ruch tvorí 8 % hrubého domáceho produktu. To z nej robí najnavštevovanejšiu na svete.

Rovnako ako v iných krajinách, aj tu počet turistov počas pandémie koronavírusu klesol a príjmy sa za prvých sedem mesiacov roku 2020 znížili na polovicu. Ale stále je to crème de la crème svetového cestovania. Francúzsko.

Krajina galského kohúta za sebou nechala s 83,5 miliónmi návštevníkov druhé Španielsko a tretie Spojené štáty americké, kam podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu v roku 2019 pricestovalo 79,3 miliónov.

Nezaostáva ani mesto pod Eiffelovkou. Paríž je totiž tretím najnavštevovanejším mestom na svete, po Bangkoku a Londýne.

Francúzsko je najväčšia krajina v EÚ a niekedy sa mu hovorí šesťuholník

V Európe vyhráva Ukrajina, no v Európskej únii má najväčšiu rozlohu práve Francúzsko – 551 695 kilometrov štvorcových.

Približne tretinu (31 %) Francúzska tvoria lesy a je to 17. najzalesne­nejšia krajina v EÚ. (Pre porovnanie, prvé Fínsko má 73 percent lesov; územie Slovenska je zalesnené na 40 percent.)

Francúzsko sa tiež niekedy označuje ako „l'hexagone“ kvôli jeho šesťhrannému tvaru.

turista, turistika, hory, výlet, cestovanie, príroda, Švajčiarske Alpy Čítajte viac Necestujte nikam! Najkrajšie turistické trasy máme na Slovensku, tu je top 5

Najkratšie vládnuci kráľ

Francúzsko zažilo rôznych panovníkov, no jeden drží absolútny svetový rekord v „krátkosti“ na tróne. Ľudovít XIX. bol francúzskym kráľom len 20 minút! Možno aj vtedy vznikol pojem „užiť si svojich 5 minút slávy“.

Ľudovít XIX. bol totiž pri moci po abdikácii svojho otca Karola X., ktorý ho nechal nastúpiť na francúzsky trón v júli 1830.

Abdikoval však aj Louis-Antoine, a to v prospech svojho synovca, vojvodu z Bordeaux.

Francúzska armáda ako prvá použila kamufláž v roku 1915

Slovo „kamufláž“ (maskáče) v skutočnosti pochádza z francúzskeho slovesa, ktoré znamená „vytvorené pre pódium“. Je to preto, že francúzska armáda ako prvá vytvorila v roku 1915 špecializovanú maskovaciu jednotku.

Zbrane a vozidlá maľovali umelci nazývaní camofleurs.

Vo Francúzsku si môžete vziať mŕtveho

Podľa francúzskeho práva sa vo výnimočných prípadoch môžete posmrtne oženiť. Je to pod podmienkou, že dokážete, že zosnulý mal v úmysle vziať si vás, kým bol nažive.

Musíte však získať povolenie od francúzskeho prezidenta. Najnovší schválený prípad bol v roku 2017, keď partner homosexuálneho policajta zastreleného džihádistom na parížskych Champs-Elysées dostal povolenie na posmrtnú svadbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko