Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe

Pandémia, vojna, lepšie príležitosti... Nech už sú dôvody na zmenu krajiny akékoľvek, treba si najprv dobre premyslieť, kam pôjdete stavať svoj lepší svet.

22.04.2022 07:00
debata (3)

V posledných dvoch rokoch a ešte viac v ďalšom období bude téma sťahovania veľmi aktuálna. Okrem klasických presídlení z miest do dedín, kde je viac priestoru na život aj počas lockdownov, vyháňa teraz ľudí z domovov aj situácia na Ukrajine a v okolitých krajinách v blízkosti hraníc s ňou.

Tí, ktorí majú dobrú pracovnú flexibilitu alebo si, naopak, chcú nájsť novú prácu, sa môžu hocikedy zbaliť a odísť „na lepšie“.

Ak teda plánujete v roku 2022 sťahovanie aj vy, pred výberom destinácie zvážte niekoľko dôležitých faktorov.

Okrem kvality života či cenovej dostupnosti bývania základných potrieb, ktorú ponúkajú jednotlivé miesta, je dôležitá aj otázka prijatia prisťahovalcov zo strany domácich.

single, cestovanie, kufre, cesta, stopovanie, žena, sama, zbalená, pobalená, dovolenka Čítajte viac Ktorá krajina má najsilnejší pas na svete? Slovensko je až 9. v rebríčku

Spoločnosť InterNations vytvorila na základe rozhovorov s ľuďmi, ktorí sa posledne presťahovali, súhrn zistení pod názvom Expat Insider 2021.

Správa, ktorá si posvietila na 59 krajín, odhaľuje najviac a najmenej priateľské miesta na život pre nováčikov, ako aj krajiny s najlepšou či najhoršou kvalitou života.

V top 20 len 4 krajiny Európy

Podľa 12 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili prieskumu, je na prvom mieste spomedzi všetkých európskych krajín – pokiaľ ide o ústretovosť – Portugalsko.

Krajina na Pyrenejskom polostrove sa taktiež umiestnila na druhom mieste v kategórii „pocit domova“.

V top 20 sa objavili aj ďalšie tri európske krajiny: Grécko je na 8. mieste, Írsko na 16. a Španielsko na 20. mieste.

V celosvetovom meradle bol za najpriateľskejšiu krajinu zo všetkých označený Taiwan. Mexiko je na prvom mieste v kategóriách „hľadanie priateľov“ a „pocit domova“.

žena, počítač, notebook Čítajte viac Zbohom, kancelária! Toto sú top miesta na prácu pre digitálnych nomádov

Ako je to s hľadaním nových priateľov v cudzine? Podľa prieskumu Expat Insider 2021 je to v niektorých krajinách oveľa jednoduchšie ako v iných.

V tejto „disciplíne“ boli na čele rebríčka krajiny strednej a južnej Ameriky: Mexiko, Kostarika a Kolumbia obsadili prvé miesta.

Do rebríčka top 20 krajín, kde si najrýchlejšie nájdete priateľov, sa opäť dostali štyri európske krajiny: Ukrajina obsadila 10. miesto (aj keď tento výsledok je momentálne mimo možností), Grécko bolo na 12., Španielsko na 19. mieste a Portugalsko sa dostalo na 20. miesto.

V Španielsku si prisťahovalci obľúbili miestne možnosti trávenia voľného času a tamojšiu kultúru, no pokiaľ ide o kariérne vyhliadky, krajina sa umiestnila na 51. mieste – iba polovica opýtaných presídlencov tu pracuje na plný alebo aspoň čiastočný úväzok.

Ktoré európske krajiny sú najmenej priateľské?

Na druhom konci rebríčka sú krajiny, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak hľadáte miesto, kde by ste si našli nových priateľov.

Európske krajiny neobišli vôbec dobre, dokonca dominovali v spodnej časti tabuliek: až 14 krajín starého kontinentu sa našlo v dvadsiatke najnepriateľskej­ších.

Harmanecká jaskyňa Čítajte viac Máme ich 7 000, navštíviť môžete 40. Toto je top 5 najkrajších jaskýň Slovenska

Najhoršie si počínalo Rakúsko, ktoré sa dostalo na 58. miesto, tesne pred ním sú Dánsko, Švédsko, Česká republika a Švajčiarsko.

Zle dopadli aj severské krajiny – Švédsko, Dánsko, Nórsko a Švajčiarsko sú na tom najhoršie zo všetkých európskych krajín v oblasti hľadania priateľov, za nimi sú Rakúsko a Nemecko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie