Veľké uvoľňovanie opatrení: Slováci bookujú ako o život, toto sú najpredávanejšie destinácie

Jar sa síce oficiálne začína len túto nedeľu, veľká väčšina slovenských cestovateľov sa však už pripravuje na leto. Záujem sa tradične z exotiky presúva na obľúbené európske destinácie a už teraz sa medzi nimi nájdu aj tie prímorské. Stálicou zostáva zimný Jadran Slovákov - Dubaj. Ten je ešte do konca marca lákadlom aj vďaka svetovej výstave EXPO 2020.

17.03.2022 07:10
NEPOUZ koloseum, Rím Foto:
Najobľúbenejšou letenkou roku 2022 je zatiaľ tá smerujúca do Ríma.
debata (5)

Zvýšenému záujmu o Európu hrá do karát aj neustále uvoľňovanie opatrení – vstupné podmienky zrušilo minulý týždeň Írsko, Fínsko, Čierna Hora aj Rumunsko. Pridali sa tak k väčšine krajín starého kontinentu, do ktorých dnes cestujeme takmer alebo úplne rovnako ako pred pandémiou.

Uvoľňovanie opatrení nie je jediným lákadlom vycestovania, sú nim aj akciové letenky nízkonákladových dopravcov. Podľa cestovnej kancelárie a najväčšieho slovenského predajcu leteniek Pelikan.sk je počas jarných mesiacov typický presun záujmu z exotických destinácií na obľúbené európske citybreaky – tento rok sa však udial o zhruba mesiac skôr, ako je bežné.

V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021 rastie Európa v posledných dvoch mesiacoch o viac ako tisíc percent. Top destináciou je naďalej Rím, záujem je už teraz aj o typické prímorské destinácie na európskych ostrovoch.

Rím, Taliansko

Najobľúbenejšou letenkou roka 2022 je momentálne Rím. Talianske hlavné mesto je celoročnou destináciou, ktorá láka na nízke ceny spiatočných leteniek. Tie sú momentálne k dispozícii od 22 eur spiatočne z Viedne. Letieť možno aj z Bratislavy, a to s cenovkou od 44 eur – linka však v letnom letovom poriadku k dispozícii nebude.

Forum Romanum v blízkosti Kolosea. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Rím Forum Romanum v blízkosti Kolosea.

Londýn, Veľká Británia

Jednou z najdostupnejších destinácií je tento rok Londýn – lieta sa doň okrem Viedne a Budapešti aj z Bratislavy, Košíc či letiska Poprad Tatry. Londýn patrí k najobľúbenejším linkám Slovákov a pravidelne ide o najobľúbenejšiu jednosmernú letenku. Londýn začína na cenovke od 22 eur s odletom z košického letiska, odlet z Bratislavy zoženú cestovatelia od 31 eur spiatočne.

Ikonický Tower Bridge v centre Londýna. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Londýn Ikonický Tower Bridge v centre Londýna.

Barcelona, Španielsko

Medzi top citybreakmi je pravidelne aj španielska Barcelona – tá je podobne ako Rím celoročnou destináciou, patrí tak medzi letenkové stálice Slovákov a v roku 2022 jej prischne druhé miesto obľúbenosti. Letenky do Barcelony momentálne začínajú na cenovke od 24 eur spiatočne s odletom z viedenského letiska.

Aj Barcelona má svoje pláže. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Barcelona Aj Barcelona má svoje pláže.

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Top destináciou druhej pandemickej zimy sa stal bezkonkurenčne Dubaj. Najobľúbenejšia exotika Slovákov je stále top diaľkovou letenkou, ešte do konca marca v nej navyše prebieha svetová výstava EXPO 2020. Letenky do Dubaja začínajú na sume od 116 eur pri odlete z poľských Katovíc. Letenky z Viedne sú dostupné od 274 eur a na výber je aj Bratislava s cenovkou od 469 eur spiatočne.

Dubai Marina je jednou z najobľúbenejších... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Dubaj Dubai Marina je jednou z najobľúbenejších lokalít v rámci emirátu.

Malorka, Španielsko

Najobľúbenejší španielsky ostrov Malorka je už niekoľko rokov po sebe top letnou destináciou slovenských dovolenkárov. Sezóna na Malorke začína pri dobrom počasí už v apríli a trvá až do októbra. Ak sa chcete vyhnúť množstvu turistov, s dovolenkou sa poponáhľajte, prípadne ju odložte až na skorú jeseň. Letenky na Malorku však zoženiete už teraz od 27 eur spiatočne s odletom z Viedne.

Pláž Cala Llombards na ostrove Malorka. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Malorka Pláž Cala Llombards na ostrove Malorka.

Malta

Stredomorská Malta je pomerne malým ostrovom, napriek tomu láka každoročne tisícky Slovákov. Ak sa chcete vyhnúť húfom turistom, odporúčaním je vybrať sa na Maltu tesne pred sezónou prípadne po – teda rovnako ako na Malorku, od apríla a následne počas septembra či októbra. Letenky na Maltu momentálne začínajú na cenovke od 24 eur s odletom z bratislavského letiska.

Maltu tvoria tri ostrovy - hlavný ostrov Malta... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Malta Maltu tvoria tri ostrovy - hlavný ostrov Malta Gozo a Comino na obrázku.

Miláno, Taliansko

Aj druhé najväčšie mesto Talianska sa teší obľube slovenských dovolenkárov, ktorí okrem letiska v Miláne prilietajú aj do neďalekého Bergama. Spiatočné letenky do Bergama začínajú na cenovke od 22 eur s odletom z Bratislavy, v prípade letiska priamo v Miláne je cena vyššia o jedno euro, avšak s odletom z Viedne.

Katedrála Duomo v Miláne. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ MIláno Katedrála Duomo v Miláne.

Paríž, Francúzsko

Vysoký záujem hlási aj hlavné mesto Francúzska – Paríž je rovnako ako Rím či Barcelona nesmrteľnou klasikou európskych citybreakov, ktorá láka aj na akciové letenky. Tie momentálne začínajú na cenovke od 32 eur s odletom z Budapešti či na cenovke od 40 eur s odletom z viedenského letiska.

Arc de Triomphe v Paríži. Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Paríž Arc de Triomphe v Paríži.

Amsterdam, Holandsko

Do Holandsko sa bude toto leto lietať aj z Bratislavy, a to do mesta Eindhoven. Top destináciou severného štátu však naďalej zostáva jeho hlavné mesto Amsterdam, ktoré je v posledných mesiacoch jednou z top desať leteniek slovenských cestovateľov. Spiatočné letenky do Amsterdamu začínajú na cenovke od 74 eur s odletom z Budapešti. Odlety z viedenského letiska sú k dispozícii od 94 eur spiatočne.

Nápis I Amsterdam patrí k obľúbeným turistickým... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ Amsterdam Nápis I Amsterdam patrí k obľúbeným turistickým spotom.

New York, Spojené štáty americké

Veľké jablko je späť a jeho hlavným lákadlom sú práve akciové letenky. Najobľúbenejšími zostávajú priame linky z Viedne od dopravcu Austrian Airlines – tie aktuálne začínajú na cenovke od 559 eur. Najlacnejšiu letenku do New Yorku zoženú cestovatelia s odletom z Prahy, a to od 389 eur spiatočne. Pri odlete z Budapešti ich bude stáť od 489 eur a z Košíc od 499 eur.

Medzi top letenkami posledných mesiacov... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ New York Medzi top letenkami posledných mesiacov figuruje aj tá do New Yorku.
NEPOUZIVAT, Turecko Čítajte viac Najlacnejší letný all inclusive? Turecko v päťhviezdičkovom hoteli od 300 eur! Na čo si dať pozor? NEPOUZ, exotika Čítajte viac Lyže meníme za palmy: Aké exotické destinácie bodujú u Slovákov a koľko stojí dovolenka? Dubaj Čítajte viac Dubaj sa stal zimným Jadranom Slovákov. Prečo doň smerujeme v húfoch?
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #barcelona #Malorka #Rím #Amsterdam #New York #Miláno #Malta #Paríž #Dubaj #Pelikan.sk