Rusi túto sezónu nedovolenkujú: Tieto destinácie (za)plačú najhorkejšie

Mal to byť rok veľkého uvoľňovania protipandemických opatrení a všetky turistické destinácie do veľkej miery závislé od cestovného ruchu posledné dva roky netrpezlivo očakávali oživenie. Tým, ktoré však ťažili predovšetkým z ruských a ukrajinských návštevníkov, však ostali len oči pre plač. Navyše vzhľadom na zvýšenie nákladov na energie, ktoré nás čaká, nebudú pravdepodobne môcť lákať turistov ani na mimoriadne lacné ponuky.

25.03.2022 07:00
Koh Lipe Foto:
Lodičky a lode privážajú turistov na pláž Pattaya. Ilustračné foto.
debata (8)

Po tom, ako sa Rusko dostalo do istej izolácie a sankcie, ktoré prišli ako odpoveď svetového spoločenstva na inváziu na Ukrajinu, veľmi oslabili tamojšiu ekonomiku. Mnoho Rusov má teraz úplne iné problémy ako sa zamýšľať nad tým, kde strávia leto, píše Euronews.

V globálnom svete dovoleniek nebudú ovplyvnené len trasy ruského a ukrajinského cestovného ruchu. Ostrý odkaz Svetovej organizácie cestovného ruchu OSN (UNWTO) varuje, že „Ide o veľkú regionálnu krízu s potenciálne katastrofálnymi dôsledkami na celom svete. Rozhodnutia prijaté v blízkej budúcnosti ovplyvnia svetový poriadok a globálne riadenie a priamo ovplyvnia životy miliónov ľudí.“

Rusko, Moskva, Červené námestie, Čítajte viac Nie sú tu žiadne doláre, neviem, čo mám robiť! Takto vyzerá ruská panika a honba za tvrdou menou

Toto je veľká zmena, pretože podľa nemeckej spoločnosti Statista špecializujúcej sa na trhové a spotrebiteľské údaje patrila Ruská federácia medzi 10 krajín, ktorých občania míňali v predpandemických časoch v zahraničí najviac.

Ich obľúbené destinácie – vrátane Turecka, Thajska a Cypru – sa preto až do 24. februára tešili na letný prílev ruských návštevníkov.

Najruskejšie mesto v juhovýchodnej Ázii

Veľmi dlho Rusi o Thajsku nevedeli takmer nič a nepoznali nič iné len jedno mesto – Pattayu. Pattaya sa dokonca dočkala prezývky najruskejšie mesto v juhovýchodnej Ázii. Všetci prúdili práve sem a aj keď je dnes v kurze aj čarovný Phuket – populárny medzi bohatšími ruskými cestovateľmi -, Pattaya si svojich skalných fanúšikov nepúšťa preč (pred pandémiou ju ročne navštívilo vyše 5 miliónov dovolenkárov z celého sveta).

Napriek prekážkam zo západu neprestali ruskí turisti cestovať úplne: 4. marca, 8 dní po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, Thajsko privítalo 454 ruských cestovateľov.

medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo

Toto číslo nie je podľa Thajského úradu pre cestovný ruch (TAT) pritom úplne vzdialené bežnému dennému priemeru 650 návštevníkov.

Najbohatšia vrstva Rusov – tí, „ktorí nikdy neprestanú cestovať“ – sú stále v pohybe. Cestovné kancelárie v súčasnosti predávajú viac päťhviezdičkových hotelov ako kedykoľvek predtým.

Tento nárast spájajú s reakciou bohatých Rusov na konflikt: Nevedia, čo bude zajtra, možno svet zmätie jadrový konflikt alebo sa Rusko uzavrie ako KĽDR, a tak si ešte narýchlo užívajú život v exotike.

Mnohí z nich ani nemôžu odletieť pre nedostatok letov a pre zablokované bankomatové karty.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rusi #dovolenkári #pandémia #vojna na Ukrajine #Covid-19