Pokračovanie článku: Rusi túto sezónu nedovolenkujú: Tieto destinácie (za)plačú najhorkejšie

Hotely so 100 % klientelou z Ruska

Cestovný ruch je životne dôležitým hospodárskym odvetvím, ktoré predstavuje približne 25 % HDP, aj na Cypre. Rusi tvoria 20 % všetkých zahraničných turistov, čo je druhý najväčší počet po návštevníkoch zo Spojeného kráľovstva.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Cesta do najvýchodnejšieho bodu Číny: Čech Čočík odhalil citlivé vojenské územie rusko-čínskej hranice

Ich úplný odliv je preto veľkým problémom a ministerstvo cestovného ruchu predpovedá čierne scenáre: o 800 000 turistov z Ruska a Ukrajiny menej. Tento pokles ešte len pocítia, pretože ruskí dovolenkári mali vždy tendenciu rezervovať si dovolenky takmer na poslednú chvíľu, vrchol bol zvyčajne v máji.

Cyprus, najmä východoostrovné letoviská Famagusta a Ayia Napa, s nimi až do februára rátali, pretože títo návštevníci majú veľkú tendenciu vracať sa každý rok na rovnaké miesta.

Cyprus
Cyprus
+13Netradičná kaplnka v Kakopetrii.

Sú tu dokonca hotely, ktoré mávali 100 % klientely z Ruska. V takýchto prípadoch bude dopad na hostiteľov devastačný. Ostatní hotelieri sa budú musieť snažiť vykryť sezónu s turistami z Francúzska, Nemecka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Švédska, Švajčiarska či Izraela.

Zaplače aj Antalya

Ďalším obľúbeným letoviskom Rusov a obyvateľov okolitých krajín bývala Antalya na tureckom tyrkysovom pobreží. Viac ako polovica z 9 miliónov návštevníkov prišla minulý rok z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Aj teraz sa tam nachádza niekoľko ruských turistov, ktorí ostali v Turecku „uväznení“ kvôli západným ekonomickým sankciám.

Hoci Turecko lety z Ruska nezakázalo, nízkonákladová turecká letecká spoločnosť Pegasus svoje cesty do federácie pozastavila a problémom sú aj zahraničné platby, keďže ruské bankové karty Visa a Mastercard sú teraz v zahraničí nepoužiteľné.

UNWTO tvrdí, že vážne postihnuté budú aj ostrovné štáty mimoriadne závislé od turizmu, ako sú Maledivy a Seychelách. Ruský trh na Seychelách vzrástol v dôsledku pandémie zo 4,5 na 17 %.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rusi #dovolenkári #pandémia #vojna na Ukrajine #Covid-19